Cârnații sunt un aliment foarte consumat în România. De la feluri de mâncare clasice, cum ar fi varză călită cu cârnați, mâncare de cartofi sau de mazăre cu cârnați, la clasicele preparate de Crăciun, acest aliment este nelipsit din dieta românilor.
Cârnații nu sunt populari doar în România, ci și în alte țări, însă cu diferențe mari în ingredientele din care sunt făcuți. Germanii sunt celebri pentru rețetele lor de cârnați, iar printre cei mai populari sunt bratwurstii, curywurstii, bierwurstii sau nurenberg rostbratwurst.
Peste tot în lume este cârnați, însă în funcție de țară, ingredientele din ei sunt diferite. De exemplu, curywurstul este un preparat din carne de porc, cu ketchup și pudră de cury.
În nordul Irlandei se mânâncă un tip de cârnați cu carne de porcă, vodcă, energizant sau rom și sifon. O combinație total unică și nemaiauzită, însă de mare succes.
În Danemarca, cârnatul a fost adus la rang de desert și este preparat cu sânge de porc, zahăr, stafide, cardamom și lapte.
În Germania, „țara cârnaților”, se consumă zungenwurst, adică un cârnat făcut dintr-o pastă formată din limbă de porc sau vită murată, pesmet și făină de ovăz. Are o culoare închisă și se consumă rece, ca mezel, sau prăjit și mâncat într-o chiflă.
În Franța se prepară un cârnat tradițional, numit andouillette de Troyes, care se face din fâșii de intenstin de porc înfășurat în colon de porc.
Tot în Germania se face wollowurst, făcut dintr-un amestec de carne de porc, șorici fiert, carne de vițel, ceapă, nucșoară și gheață sfărâmată.
În Thailanda se mănâncă sai krok isan, un cârnat care se vinde la orice colț de stradă și care se face din carne de porc, orez de sushi, condimente locale și ardei iuți, totul amestecat cu sos de pește și fermentat câteva zile. Are un gust foarte intens și cu siguranță nu este genul de preparat pe care l-ar mânca oricine.