Secretul cârnaților de casă s-a aflat! Cum îi fac atât de delicioși gospodinele de la țară

Secretul cârnaților de casă s-a aflat! Cum îi fac atât de delicioși gospodinele de la țară
Cârnații, nu lipsesc de sărbători

În perioada sărbătorilor de iarnă marea majoritate a gospodinelor pregătesc bucate, care mai de care, mai delicioase. Printre bucatele pregătite se numără și cârnații făcuți în casă, după rețete străvechi, din moș-strămoș și până astăzi.

Cârnații, nu lipsesc de sărbători

Încă din antichitate, pe masa țăranului român, de sărbători, au existat cârnații. Erau fie făcuți cu carne de porc, fie de oaie. Majoritatea erau făcuți cu carne tocată, la care se adăuga sare și alte mirodenii, ca mai apoi să fie lăsați la zvântat și afumat.

Conform datinii, când vine vorba de cârnații făcuți cu carne de porc, aceasta este tocată bine, și se mai adaugă și slănină. Altfel spun țăranii, cârnații nu au gust. Există și cârnați făcuți din carne de oaie, dar și ca adaos, cu carne de vită.

Din tradiție, există multe trucuri care ajută la bunul gust al cârnaților, iar secretele au fost bine păstrate și date din moș-strămoș. Unul dintre ele spune că este bine să pui gheață, care, alături de grăsime, ajută la omogenizarea conținutului.

Rețete de cârnați de casă delicioși

Cârnații tipici românești se fac cu un kilogram și jumătate de porc gras, carcasă naturală de porc, două capete de usturoi, câteva linguri de sare, piper negru după gust, o lingură de boia de ardei, o ceașcă de brânză, și o lingură de cimbru. Cea mai bună carne este cea grasă, cum ar fi burta, fundul sau gâtul.

Dacă simțiți că amestecul este prea slab, puteți adăuga puțină grăsime afumată. Mai întâi, curățați bine carcasele, îndepărtând orice grăsime suplimentară cu spatele unui cuțit. Suflați în carcasă pentru a vă asigura că nu prezintă rupturi.

Se toacă carnea, dar asigurați-vă că nu este tocată prea fin. Zdrobiți usturoiul și îl faceți ca o pastă, apoi amestecați cu mai puțin de o jumătate de cană de bulion și lăsați amestecul timp de 10 minute, apoi strecurați-l printr-o bucată de pânză.

Se amestecă pasta de usturoi cu bulionul cu carnea și condimentele. Frământați bine, adăugând treptat pasta, până când aveți un amestec moale. Așezați dispozitivul special de cârnați pe mașina de tocat carne și rulați membrana pe el. Puneți amestecul de carne prin râșniță, umplând ușor membrana, care a fost spălată înainte.

După ce ați umplut o membrană, tăiați surplus, apoi atârnați-i într-o pivniță sau dulap de bucătărie peste noapte pentru a finaliza procesul. Aici îi lăsăm la afumat și la final vom avea pe masa de sărbători cârnați delicioși făcuți în casă.

Cel mai bun lucru despre cârnații făcuți în casă, este că-i puteți găti într-o mare varietate de moduri, de la prăjirea într-o tigaie până la grătar. Pot fi serviți cu o alegere la fel de variată de garnituri, de la varză și fasole la piure de cartofi.

Cei mai populari cârnați românești

Sângerete este un tip de mezel tradițional românesc, care este de obicei fiert. Se compune dintr-un amestec de sânge de porc combinat cu carne de porc măcinată, grăsime și condimente. Adesea condimentat cu usturoi, cimbru, ienibahar, coriandru sau nucșoară, cârnații pot conține, de asemenea, orez fiert ca umplutură. Se mai numesc și cârnații cu sânge.

Datorită sângelui de porc, cârnații sunt foarte suculenți și au o aromă rafinată. Deși fiecare regiune din România are propria sa versiune a cârnaților de sânge, aceștia sunt deosebit de populari în Transilvania, și sunt consumați în mod tradițional în timpul Crăciunului.

Caltaboșul este un cârnat de porc românesc pe bază de ficat, care este preparat în mod tradițional și consumat în timpul sezonului de sărbători de iarnă. Datorită faptului că caltaboșul este în primul rând o specialitate de casă, nu există o singură rețetă pentru acesta. În plus față de ficat, caltaboșul poate include și alte tipuri de organe, cum ar fi splina, inima, plămânii și rinichii.

Cârnați de Pleșcoi sunt cârnați români populari, preparați cu carne de oaie, ardei iute și usturoi. Aceștia sunt unul dintre primele produse românești care vor face parte din lista UE de produse tradiționale certificate. Cârnați de Pleșcoi sunt produse în casele satului Pleșcoi și din comuna Berca, folosind rețeta tradițională.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI