17 nov. 2022 | 08:24

Informația dimineții despre impozitele pentru pensii private. Se dă lege, ce urmează pentru români

Social
Informația dimineții despre impozitele pentru pensii private. Se dă lege, ce urmează pentru români
Scade impozitul la pensiile private

Președintele Klaus Iohannis a promulgat proiectul de lege prin care impozitele pentru pensiile private scad. Proiectul de lege adoptat ar urma să îi încurajeze pe români să economisească cu ajutorul pensiilor facultative și va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

Impozitele pensiilor private scad. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

Impozitele pensiilor private (Pilonul II), facultative (Pilonul III) și ocupaționale, în cazurile în care sumele sunt plătite beneficiarilor sau moștenitorilor acestora ca plată unică sau prin plăți eșalonate, se vor micșora.

Proiectul adoptat de președintele României, Klaus Iohnnis, va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Măsura a fost luată cu scopul de îi face pe români să își facă pensii private.

Cum funcționează sistemul de pensii private acum

Acum, impozitarea pensiilor este la fel, indiferent de pensie, obligatorie administrată privat (Pilonul II) sau facultative (Pilonul III). Spre exemplu, cei care au pensie de 4.500 de lei plătesc CASS de 10% pentru suma care depășește 4.000 de lei, adică 50 de lei.

Mai rămân 4.450 lei din care se plătește impozit 10% pentru ce trece de 2.000 de lei, adică pentru 2.450 de lei, respectiv un impozit de 245 de lei. Pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate.

Valoarea contribuțiilor nete scade

Conform noului proiect de lege adoptat, la pensiile Pilon II și Pilon III, înainte de a se aplica impozit ar urma să se micșoreze și valoarea contribuțiilor nete plătite în timp.

Astfel, dacă o persoană are o pensie privată de 300000 de lei, 100 de mii de lei fiind contribuția și 200 de mii de lei randamentul adus, împărțit la 100 de rate lunare rezultă o sumă de 3000 de lei pe lună. Va plăti 10% impozit din ce trece peste 2000 de lei, astfel că va rămâne cu 2900 de lei.

Contribuția plătită nu se mai ia în calcul la impozitare

În urma modificării, din suma totală se va scădea contribuția de 100 de mii de lei, astfel că va râmâne suma de 200 de mii de lei, care împărțită la 100 de rate lunare vine 2000 de lei, astfel că beneficiarul nu va mai achita impozit.

Contribuțiia la Pilonul II este redirecționată din cei 25% contribuție la CAS, care se reține de angajator înainte de a se aplica impozitul. În acest fel, contribuțiile nete ale unei persoane la Pilonul II nu sunt bani care să fi fost impozitați la momentul virării.

Contribuțiile la Pilonul III, în contextul în care nu au fost utilizate eventuale deductibilități, sunt bani plătiți din bunuznarul persoanei, deci bani care au fost deja impozitați cu impozitul pe venit.

Cadru legal de impozitare echitabil?

„Pentru a crește contributivitatea la sistemele facultative de pensii prin atragerea cât mai multor persoane interesate, trebuie creat un cadru legal de impozitare echitabil al acestora pentru a le face atractive și rentabile.

Prin prezenta propunere legislativă ne dorim să reglementăm valoarea venitului impozabil atunci când urmează a se efectua plăți din fondurile de pensii administrate privat, respectiv Pilonul II, Pilonul III și segmentul pensiilor ocupaționale din România”, se arată în expunerea de motive a legii.

Impozit doar pe câștigul net obținut, nu și pe suma contribuită

„Impozitul se va aplica de acum înainte doar pe câștigul net obținut de cetățeni ca rezultat al plasamentelor făcute de fondurile de pensii administrate privat pe piețele financiare din care se deduce același plafon neimpozabil de 2.000 lei.

Nu se vor mai impozita contribuțiile acumulate de-a lungul timpului în aceste fonduri, pe care cetățeanul a ales să le economisească, după ce în prealabil a plătit un impozit pe aceste venituri.

Cu alte cuvinte, impozitul vizează doar partea de fructificare a sumelor economisite în fondurile de pensii, nu și sumele economisite”, a declarat președintele Comisiei de buget din Camera Deputaților, liberalul Bogdan Huțucă, unul dintre inițatorii legii.

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Decizie fără precedent a BEC. Un candidat la președinție trebuie să șteargă toate materialele de promovare online
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat și ai centrală
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro