09 sept. 2022 | 17:53

Pensii private Pilon II. De ce doar jumătate dintre contribuabili primesc banii în conturi în fiecare lună

Social
Pensii private Pilon II. De ce doar jumătate dintre contribuabili primesc banii în conturi în fiecare lună
Pensii private Pilon II. Randamente scăzute și delapidări de milioane

Pensii private Pilon II. În România anului 2022 sunt aproximativ 8 milioane de beneficiari ai Pilonului II de pensii, pensiile private. Cu toate astea, numărul pensionarilor cărora le sunt alimentate conturile este unul extrem de mic, în raport cu cu numărul acestora. Datele vorbesc de faptul că 3,8 milioane de români nu au primit niciun leu în conturi. Și asta doar în luna iunie 2022. Aceleași date ASF spun că alte 4 milioane de persoane au avut alimentate conturile. În această situație este imperativ răspunsul la întrebarea „De ce doar jumătate dintre contribuabili primesc banii în conturi în fiecare lună?” Un răspuns l-au dat reprezentații ASF, deși nu este unul mulțumitor. Nu pentru cei 3,8 milioane care nu și-au primit banii.

ASF explică de ce doar jumătate dintre contribuabili primesc banii în conturi în fiecare lună

Pilonul II de pensii, pensiile private, este administrat de mai multe entități, prin colectarea sumelor. Ulterior aceste sume sunt investite in acțiuni de trezorerie ale statului.

Conform agregatoarelor ASF, sunt aproximativ 8 milioane de români care au decis să-și pună banii în acest sistem de pensii. Cu toate astea, spun datele ASF, doar puțin sub jumătate dintre ei nu și-au primit banii.

Pe de altă parte, aceleași date arată că 4 milioane și-au regăsit în conturi sumele aferente pensiilor private. La finalul anului trecut, ASF anunța că piața pensiilor private ajungea la „90,43 miliarde lei, în creștere cu 25% comparativ cu intervalul similar al anului precedent.”

Dar, până în luna iunie a acestui an, cei 3,4 milioane de români nu-și primeau banii. Într-o analiză realizată de Economica.net, se explică unul din motivele care a stat la baza acestor întârzieri, după cum urmează:

„Explicațiile sunt multiple, însă evoluția numărului de conturi fără contribuții virate sugerează că situația financiară grea a unora dintre  firmele angajatoare este unul dintre motive.

Acest lucru este susținut de faptul că momentele în care numărul de conturi nealimentate în luna respectivă au atins vârfuri coincid cu perioadele de criză profundă. De exemplu, cea mai mare creștere din perioada 2018-2022 a fost atinsă în primele luni de după  carantina impusă de Guvern în aprilie 2020, în contextul pandemiei COVID 19.

Atunci, sute de mii de firme din România și-au încetat sau au redus masiv activitatea, unele dintre ele trimițând angajații în șomaj.”, spun cei de la Economica.net.

Pensii private Pilon II. Randamente scăzute și delapidări de milioane

Un moment extrem de delicat a fost depistarea de către ASF a unor mecanisme de delapidare din partea unui fond de administrare a pensiilor din acest pilon.

Suma descoperită în iunie de ASF se ridică la 23 milioane lei, fiind implicați parte din angajații BRD. În uma acestor situații instituția propunea mai multe schimbări.

Acestea erau menite să-i confere mai multă autoritate și control asupra gestiunilor fondurilor de administrare a pensiilor private.

Ce se va întâmpla în continuare cu cei 3,4 milioane de români care nu și-au primit banii, rămâne de văzut. Cert este că specialiștii vorbesc de un randament tot mai slab al acestor piloni privați de pensii.