18 mart. 2022 | 14:10

Încălțările pe care nu mai trebuie să le porți niciodată. Cât de periculoase sunt, de fapt

Utile
Încălțările pe care nu mai trebuie să le porți niciodată. Cât de periculoase sunt, de fapt
Standarde europene pentru încălțăminte

Cadrul actual de reglementare din Uniunea Europeană privind expunerea la substanțe chimice a fost considerat insuficient în urma analizelor efectuate în cadrul unor proiecte anterioare desfășurate pentru Consiliul Consumatorilor la Institutul austriac de standardizare (ASI). Proiectele anterioare au abordat o lipsă generală de cerințe privind substanțele chimice pentru produsele de consum, inclusiv pentru produsele care sunt reglementate, cum ar fi încălțămintea de vară, mai exact sandalele din plastic. Scopul acestui studiu a fost de a intra în detalii suplimentare cu privire la cerințele specifice care ar trebui stabilite pentru acest tip de încălțăminte pentru a se asigura că oamenii nu sunt expuși la substanțe chimice la niveluri nesigure.

Standarde europene pentru încălțăminte

Un pantof poate fi un produs simplu, de exemplu, un pantof din plastic, dar poate fi și un produs foarte complex, care constă din mai multe materiale și componente diferite. Comitetului European de Standardizare (CEN) a elaborat un raport tehnic privind încălțămintea și substanțele critice potențial prezente în încălțăminte și în componentele acesteia. Conform acestui raport tehnic privind încălțămintea, poate fi compusă din următoarele materiale:

Componența la încălțăminte din piele

  • Piele
  • Piele acoperită
  • Carton din fibră de piele

Componența la încălțăminte din material sintetic

  • PVC
  • EVA
  • Cauciuc
  • PU-TPU elastan
  • PE-PP
  • Textile sintetice
  • Poliester
  • Poliamidă
  • Fibră de clorură
  • Poliacrilici (PAN, PMMA)

 

Citește și: Te strâng pantofii cumpărați de pe internet? Cum îi poți lărgi cu ajutorul boabelor de porumb

Componența la încălțăminte din materiale naturale

  • Latex
  • Lemn – plută
  • Textile naturale
  • Textile naturale celulozice (fabricate din fibre vegetale)
  • Textile naturale proteice (fabricate din fibre animale)

 

În același studiu, despre care vorbeam la început, s-a constatat că un anume tip de încălțăminte, în special de vară, de exemplu sandalele de plastic, au în componența lor substanțe cancerigene

Sandalele din plastic confecționate cu substanțe cancerigene

O investigație de monitorizare publicată în 2010 a testat 60 de sandale, pentru copii și adulți fabricate din plastic și spumă, adică cauciuc vulcanizat sau plastic reticulat.

Fără a numi mărcile, raportul arată că majoritatea sandalelor conțineau unul sau mai mulți ftalați și, în special, majoritatea curelelor și tălpilor din plastic din pantofii pentru copii conțineau între 10 și 46% ftalați. Partea bună a lucrurilor este că pantofii pentru copii păreau să conțină mai puțini ftalați decât cei pentru adulți.

Ftalații care se preling din astfel de sandale reprezintă o sursă semnificativă de toxine reproductive pentru consumatorii care le poartă desculți. Și, apropo, levigarea crește dacă aveți cremă de protecție solară sau loțiune pe picioare.

În Canada, autoritățile federale restricționează DEHP, DBP și alți patru ftalați din jucăriile pentru copii și din unele articole de îngrijire a copiilor, dar, din păcate, pantofii nu sunt afectați de această interdicție.

Punctul de vedere al Ministerului Sănătății din Canada cu privire la ftalați este că aceștia reprezintă o preocupare mai ales dacă sunt sugați de copii mici.

Ministrul danez al mediului a anunțat că intenționează să interzică mai mulți ftalați din toate articolele care vin în contact direct cu toți consumatorii sau care sunt destinate utilizării în interior, de exemplu, podelele din vinil.

Citește și: Trucul banal pentru spălarea încălțămintei la mașina de spălat. Nu o să-ți mai strici adidașii

Cum evităm sandalele din plastic, potențial cancerigene

Pentru a evita cu totul scena petro-plasticului, căutați sandale cu tălpi din material textil, plută sau piele. Rețineți că pielea falsă este adesea fabricată din vinil. Vei fi în deplină siguranță cu sandale de acest tip sau cu sandale din cânepă.

Așa că mare atenție atunci când vă decideți să cumpărați acest tip de încălțăminte de vară!

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Momentul în care Ucraina a atacat cu drone fabrica de maioneză EFKO din Belgorod. Care e semnificația acestei acțiuni militare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
E cel mai mare coșmar dacă stai la bloc. Toți facem greșeala asta pe timp de iarnă
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Șoferii din România nu pot face ITP. Anunț oficial de la RAR
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Atenție la BOLILE GRAVE, ASCUNSE! SERVICII GRATUITE. Anunțul CNAS
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro