România este fruntașa Europei în ceea ce privește mortalitatea infantilă. Asta în timp ce Guvernul nu face nimic pentru a le ajuta pe tinerele mame. Astfel, în România un copil mai mic de un an moare la fiecare cinci ore. Care sunt principalele cauze.
După ce vin pe lume, bebelușii ajung în secțiile de Neonatologie, dintre care unele sunt dotate cu aparatura de care este nevoie pentru a-i ține pe micuţi în viață, iar altele încă se află pe lista de așteptare. Iar cei care reușesc totuși să trăiască, ajung să aibă o soartă tragică pentru că mama nu știe cum să îi ofere o igiena potrivită.
Este o situație cunoscută că multe mame, nu merg la doctor în timpul sarcinii, preferă să nască acasă și nu știu absolut nimic despre ce presupune a fi mamă. Asta se întâmplă în special în zonele rurale, unde tinerele nu primesc informații despre educația sexuală și despre igienă.
Cele mai multe cazuri de decese s-au înregistrat la copiii până într-un an din mediul rural. Aproximativ 40% dintre femeile din sate, nici măcar nu sunt în evidenţă medicilor de familie și nici nu merg la medic decât dacă au probleme. Judeţele fruntaşe sunt Vaslui, Dolj şi Vâlcea.
„Sunt în general paciente mai puţin informate, nu sunt urmărite, nu îşi fac analizele, nu îşi iau vitaminele”, explică Valeria Badea, manager spital.
România stă foarte rău. Avem 7,2 la mie mortalitate faţă de 3,6 la mie, media Uniunii Europene. E legată de lipsa de echipamente de la nou născuţi, proasta igienă, necunoaşterea modului cum trebuie îngrijit copilul, explică Gabriela Alexandrescu, președintele Asociației ”Salvați Copiii”.
Un număr de 3000 de mame din mai multe maternităţi din ţară primesc de la voluntarii asociaţiei cele necesare: produse de igienă, scutece, îmbrăcăminte şi o broşură cu informaţii, conform ProTv.
În Finlanda, țara cu cea mai mică rată a mortalităţii din UE, mamele sunt informate încă din timpul sarcinii despre cum trebuie să îşi protejeze pruncii.
„Putem depista infecţii pe care le putem trata în perioada de sarcină astfel încât copilul să nu se nască şi el infectat”, explică Olimpia Petrecu, medic neonatolog.
În timp ce numărul copiilor care mor la naştere sau înainte de naştere creşte, Ministerul Sănătăţii nu ştie ce are de făcut, iar programele de pregătire pentru tinerele mămici sunt făcute de asociaţii. Tot ONG-urile donează maternităţilor şi aparatura specială pentru prematuri.