Primele teste cu rachete Patriot făcute în România: unde a avut loc operațiunea și cum a decurs

Primele teste cu rachete Patriot făcute în România: unde a avut loc operațiunea și cum a decurs

Pe teritoriul României s-au făcut, joi, primele teste cu rachete Patriot. E vorba de sistemul pe care și România îl va avea din 2020, primele plăți către producătorul american Raytheon fiind deja făcute.

Joi, la poligonul de la Capu Midia, au fost făcute primele teste cu rachete Patriot de pe teritoriul României. Sunt sistemele construite de americanii de la Raytheon și e vorba de aceleași rachete care vor intra și în posesia Armatei Române și vor deveni operaționale pentru țara noastră din 2020.

Testele s-au desfășurat, joi, la poligonul Capu Midia, iar lansările au fost făcute de trei sisteme de rachete Patriot. România s-a angajat să cumpere șapte sisteme Patriot, în cadrul unui contract în valoare de 3,9 miliarde de dolari, semnat în 2017 cu compania producătoare americană Raytheon.

Teste rachete Patriot - sursa foto: Digi24
Teste rachete Patriot – sursa foto: Digi24

Cât de utile sunt sistemele de rachete Patriot cumpărate de România

Sistemele de rachete Patriot reprezintă una dintre cele mai mari achiziții făcute de Armata Română după Revoluție. Sunt produse de americanii de la Raytheon și au fost cumpărate de Guvernul de la București în baza unui contract în valoare de 3,9 miliarde de dolari. Aproximativ 800 de milioane de dolari din această sumă au fost plătite încă de anul trecut.

În România, sistemul va deveni operațional în 2020. 

Patriot e un sistem de rachete antiaerian și antirachetă folosit deja de mai multe țări membre NATO. În Europa, e folosit, între alții, de Germania, Grecia, Olanda Spania și Polonia.

„Toate sistemele cumpărate de România vor fi construite de la zero. Sistemul Patriot a fost complet modernizat și este adus la zi în permanență, chiar dacă își păstrează același nume încă de când a fost integrat în sistemele de apărare ale NATO”,susținea compania Raytheon.

Americanii spuneau că sistemele care vor ajunge în România vor avea aceleași configurații ca cele folosite de americani. În acest fel, militarii români se pot antrena eficient cu cei americani la exercițiile comune organizate pe teritoriul țării noastre.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI