Românii, umiliți de ruși. Reacția dură a lui Traian Băsescu

Românii, umiliți de ruși. Reacția dură a lui Traian Băsescu
Românii, umiliți de ruși. Reacția dură a lui Traian Băsescu. Sursa foto: protv.ro

Traian Băsescu este de părere că Rusia vrea să umilească România, dar fără succes. Fostul președinte al României crede că o parte din soldații americani ce vor fi retrași din Germania vor fi trimiși în România de Pentagon, instituția americană stabilind unde este urgență.

Românii, umiliți constant de ruși. Reacție dură din partea lui Traian Băsescu

Traian Băsescu mai este de părere că retragerea soldaților americani din Germania nu este o dovadă de slăbiciune a pentru NATO, dar că Donald Trump are motive să fie supărat pe germani.

Constatăm că Putin a cam rezolvat ce era de rezolvat până la frontiera NATO și UE. Și-a făcut mendrele în Ucraina, ține Transnistria sub control, a ocupat Osetia și Abhazia din Georgia, estul Ucrainei este în război, ținut în tensiune, cu riscul ca oricând Ucraina să fie reinvadată, deci pasul următor nu mai poate fi făcut din cauza frontierei NATO. Garantează cineva că nu va face acest pas prin țările baltice? Măcar așa, ca o amenințare?”, s-a întreabat retoric fostul președinte Traian Băsescu.

Traian Băsescu este de părere că Rusia vrea să umilească România
Traian Băsescu este de părere că Rusia vrea să umilească România. Sursa foto: romaniajournal.ro

Rusia vrea să umilească România

România este consolidată bine pe flancul estic. Avem pușcași marini la Kogălniceanu, în două baze militare aeriene, la Kogălniceanu și Turda. Are sistem de rachete la Deveselu, și, în plus, au început să le parvinî rachete Patriot. De asemenea, țara noastră este bine cotată, întrucât este una dintre puținele țări care oricât de grea a fost criza sanitară, a ținut 2% din PIB pentru apărare, potrivit fostului președinte.

Sigur că rușilor nu le convine Strategia de Apărare Națională a României și atunci încearcă să o diminueze, iar ambasadorul Valeri Kuzmin este un propagandist de cea mai înaltă clasă, care să răspândească ziceri de-astea care să umilească”, a comentat Traian Băsescunoul scandal dintre București și Moscova.

O parte din soldații americani chemați din Germania ar putea ajunge la noi

Traian Băsescu mai crede că parte din soldații americani retrași din Germania vor fi trimiși și în România, chiar dacă, spune el, Pentagonul hotărăște unde îi trimite, întâietate având zonele cu probleme. Dar zona foarte sensibilă rămâne în continuare cea a balticilor și a Poloniei.

Traian Băsescu a respins ideea că retragerea americanilor din Germania slăbește structura NATO, importantă fiind prepoziționarea echipamentelor militare, nu cea a soldaților. Soldații pot fi aduși în șase ore. Astfel, SUA a prepoziționat pe flancul estic cantități mari de echipament militar, a mai spus Traian Băsescu.

Umbrela de securitate americană, utilă pentru România

Repoziționarea materialului militar al NATO, în special american, mai aproape de flancul estic are rolul de a consolida NATO, nu de a slăbi Alianța. Germania nu este aproape de flancul estic,  de aceea și înțelege uneori mult prea puțin poziția celor din este, a mai spus Traian Băsescu.

Nu avem capacitatea nucleară a Federației Ruse, nici măcar a Chinei. Mă întreb chiar dacă la ora actuală țări ca India sau Pakistanul sau Coreea de Nord nu au potențial nuclear mai mare decât ce avem noi în UE, mai ales că am rămas numai cu Franța care are. Deci, umbrela de securitate americană – noi din orgoliu îi spunem umbrela de securitate NATO – ne este necesară ca aerul, nu avem cu ce face descurajare nucleară în Europa”, a încheiat Traian Băsescu.