29 ian. 2024 | 16:29

În ce condiții poate un proprietar să nu mai returneze garanția unui chiriaș. Ce scrie în lege

Social
În ce condiții poate un proprietar să nu mai returneze garanția unui chiriaș. Ce scrie în lege
Ce scrie în lege

Când închiriezi o proprietate, înțelegerea conceptelor precum depozitul și chiria reprezintă un aspect esențial pentru o tranzacție transparentă și eficientă. În calitate de chiriaș, dar și de proprietar, ai o serie de obligații și drepturi. În ce condiții poate un proprietar să nu mai returneze garanția unui chiriaș? Dacă ai pățit așa ceva, atunci trebuie să știi ce spune legea în acest caz.

Ce este depozitul sau garanția

Depozitul, denumit și garanție constituie o sumă plătită de chiriaș la începutul contractului de închiriere. Această sumă reprezintă o asigurare pentru proprietar împotriva eventualelor daune sau nerespectări ale contractului de către chiriaș.

Vezi și: Cine sunt românii care vor primi bani de chirie. Legea a fost promulgată de Iohannis

Depozitul oferă o protecție financiară proprietarului, acoperind eventualele daune aduse proprietății de către chiriaș.

Depozitul poate servi ca stimulent pentru chiriaș să își îndeplinească obligațiile contractuale, cum ar fi plata la timp a chiriei și menținerea proprietății în stare bună.

Diferența dintre depozit și chirie este că depozitul este o sumă plătită la începutul închirierii și reținută de proprietar pe durata contractului.

Această sumă asigură proprietarul împotriva daunelor sau nerespectării contractului de către chiriaș.

De obicei, depozitul este returnat chiriașului la finalul contractului, după verificarea stării proprietății.

Chiria este suma plătită lunar sau conform termenilor specificați în contract de către chiriaș proprietarului.

Reprezintă contravaloarea utilizării și ocupării proprietății pe o anumită perioadă de timp.

Se plătește regulat, de obicei lunar sau conform termenilor specificați în contract.

Vezi și: Cu cât se închiriază un apartament de 56 de metri pentru doar 4 nopți la Untold. Prețurile au luat-o razna în Cluj

Protecția financiară, respectarea obligațiilor contractuale și o comunicare clară constituie aspecte importante pentru ambele părți implicate. 

În ce condiții poate un proprietar să nu mai returneze garanția unui chiriaș

Un alt aspect important în procesul de închiriere îl reprezintă depozitul de garanție, care oferă proprietarului o formă de securitate împotriva potențialelor daune aduse proprietății sau nerespectării contractului de către chiriaș. 

Acest depozit este, în mod obișnuit, returnat chiriașului la sfârșitul contractului, sub rezerva verificării stării proprietății. 

Dacă chiriașul nu efectuează plata chiriei la termen, contractul încetează automat, oferind proprietarului dreptul de a solicita evacuarea locuinței. 

Vezi și: Ce sunt obligaţi românii să facă în jurul blocului. Mulţi habar nu au de lege

De asemenea, neplata cheltuielilor de întreținere poate fi reclamată în instanță de către proprietar, conform prevederilor din contractul de închiriere.

La momentul închirierii, se recomandă întocmirea unui proces-verbal de predare-primire, în care sunt enumerate toate bunurile din locuință și starea acestora.

 În absența unor bunuri la finalul contractului sau în cazul deteriorării acestora, proprietarul poate reține garanția. Un proces-verbal bine întocmit devine o bază solidă în cazul unei solicitări de returnare a garanției în instanță.

Potrivit noii legi privind asociațiile de proprietari, chiriașul trebuie anunțat în termen de 10 zile de la semnarea contractului. Chiriașul are responsabilitatea plății utilităților, iar proprietarul poate fi tras la răspundere în caz de neplată. 

Contactul de închiriere trebuie înregistrat

Înregistrarea contractului la administrația financiară este o obligație legală și oferă proprietarului dreptul de a recupera sumele datorate de către chiriaș.

Conform noului Cod Civil, contractul de închiriere devine executoriu în privința plății chiriei dacă este încheiat în fața notarului sau înregistrat la organul fiscal. Aceasta înseamnă că proprietarul poate solicita executarea silită a chiriașului pentru recuperarea chiriei restante și a penalităților, dacă au fost prevăzute în contract.

Vezi și: Cine plătește reparațiile la apartamentele luate cu chirie. Legea este clară

Înregistrarea contractului de închiriere la administrația financiară nu este doar o recomandare, ci și o obligație legală. Chiria este considerată venit impozabil, iar nedeclararea acestui venit poate atrage sancțiuni. O abordare transparentă și respectarea obligațiilor legale contribuie la stabilitatea și eficiența relației dintre proprietar și chiriaș.

Parteneri
Ultima dorință a lui Helmut Duckadam. Ce a lăsat scris în testament. Soția sa a oferit detalii neștiute
Redactia.ro
Scrisoarea dureroasă a unei foste vecine a lui Georgescu în Austria. „Îl cunosc. Renunț la cetățenie”
Click.ro
Cine este Bogdan Peșchir, programatorul care a făcut donații de peste un milion de euro în campania lui Călin Georgescu
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
A fost mare petrecere la Craiova de ziua lui Cătălin Botezatu! Vica Blochina și Raluca Bădulescu au făcut senzație cu ținutele lor! Imaginile spun tot!
Unica.ro
Mare schimbare pentru români. Se vinde un celebru supermarket
EVZ.ro
Cristina Pucean, declarație de dragoste pentru Bogdan de la Ploiești! Imaginea cu care confirmă că formează din nou un cuplu | FOTO
Spynews
Lovitură pentru Călin Georgescu. Anunțul venit de la Parchetul General
Capital.ro
Naomi Hedman, fosta iubită a lui Florin Ristei, a confirmat relația cu fiul Ozanei Barabancea. Cum l-a fotografiat pe Andrew în pat
Avantaje
LEGĂTURILE dintre lumea INTERLOPĂ și Călin Georgescu, s-au făcut AMENINȚĂRI! SCHIMBUL de MESAJE de pe Tik Tok
Mediaflux
Cum s-au cunoscut Diana Bulimar și iubitul ei, Radu Dumitrache. Cei doi au planuri de nuntă și participă în noul sezon Power Couple
Spynews.ro
Cine e bruneta care a detronat manelele din trending. Misha Miller, virală internațional pe TikTok cu piesa „Bam Bam”
Antena 1
Actori din 'Singur acasă' care au murit de când filmul a fost lansat
Shtiu.ro