29 ian. 2024 | 16:29

În ce condiții poate un proprietar să nu mai returneze garanția unui chiriaș. Ce scrie în lege

Social
În ce condiții poate un proprietar să nu mai returneze garanția unui chiriaș. Ce scrie în lege
Ce scrie în lege

Când închiriezi o proprietate, înțelegerea conceptelor precum depozitul și chiria reprezintă un aspect esențial pentru o tranzacție transparentă și eficientă. În calitate de chiriaș, dar și de proprietar, ai o serie de obligații și drepturi. În ce condiții poate un proprietar să nu mai returneze garanția unui chiriaș? Dacă ai pățit așa ceva, atunci trebuie să știi ce spune legea în acest caz.

Ce este depozitul sau garanția

Depozitul, denumit și garanție constituie o sumă plătită de chiriaș la începutul contractului de închiriere. Această sumă reprezintă o asigurare pentru proprietar împotriva eventualelor daune sau nerespectări ale contractului de către chiriaș.

Vezi și: Cine sunt românii care vor primi bani de chirie. Legea a fost promulgată de Iohannis

Depozitul oferă o protecție financiară proprietarului, acoperind eventualele daune aduse proprietății de către chiriaș.

Depozitul poate servi ca stimulent pentru chiriaș să își îndeplinească obligațiile contractuale, cum ar fi plata la timp a chiriei și menținerea proprietății în stare bună.

Diferența dintre depozit și chirie este că depozitul este o sumă plătită la începutul închirierii și reținută de proprietar pe durata contractului.

Această sumă asigură proprietarul împotriva daunelor sau nerespectării contractului de către chiriaș.

De obicei, depozitul este returnat chiriașului la finalul contractului, după verificarea stării proprietății.

Chiria este suma plătită lunar sau conform termenilor specificați în contract de către chiriaș proprietarului.

Reprezintă contravaloarea utilizării și ocupării proprietății pe o anumită perioadă de timp.

Se plătește regulat, de obicei lunar sau conform termenilor specificați în contract.

Vezi și: Cu cât se închiriază un apartament de 56 de metri pentru doar 4 nopți la Untold. Prețurile au luat-o razna în Cluj

Protecția financiară, respectarea obligațiilor contractuale și o comunicare clară constituie aspecte importante pentru ambele părți implicate. 

În ce condiții poate un proprietar să nu mai returneze garanția unui chiriaș

Un alt aspect important în procesul de închiriere îl reprezintă depozitul de garanție, care oferă proprietarului o formă de securitate împotriva potențialelor daune aduse proprietății sau nerespectării contractului de către chiriaș. 

Acest depozit este, în mod obișnuit, returnat chiriașului la sfârșitul contractului, sub rezerva verificării stării proprietății. 

Dacă chiriașul nu efectuează plata chiriei la termen, contractul încetează automat, oferind proprietarului dreptul de a solicita evacuarea locuinței. 

Vezi și: Ce sunt obligaţi românii să facă în jurul blocului. Mulţi habar nu au de lege

De asemenea, neplata cheltuielilor de întreținere poate fi reclamată în instanță de către proprietar, conform prevederilor din contractul de închiriere.

La momentul închirierii, se recomandă întocmirea unui proces-verbal de predare-primire, în care sunt enumerate toate bunurile din locuință și starea acestora.

 În absența unor bunuri la finalul contractului sau în cazul deteriorării acestora, proprietarul poate reține garanția. Un proces-verbal bine întocmit devine o bază solidă în cazul unei solicitări de returnare a garanției în instanță.

Potrivit noii legi privind asociațiile de proprietari, chiriașul trebuie anunțat în termen de 10 zile de la semnarea contractului. Chiriașul are responsabilitatea plății utilităților, iar proprietarul poate fi tras la răspundere în caz de neplată. 

Contactul de închiriere trebuie înregistrat

Înregistrarea contractului la administrația financiară este o obligație legală și oferă proprietarului dreptul de a recupera sumele datorate de către chiriaș.

Conform noului Cod Civil, contractul de închiriere devine executoriu în privința plății chiriei dacă este încheiat în fața notarului sau înregistrat la organul fiscal. Aceasta înseamnă că proprietarul poate solicita executarea silită a chiriașului pentru recuperarea chiriei restante și a penalităților, dacă au fost prevăzute în contract.

Vezi și: Cine plătește reparațiile la apartamentele luate cu chirie. Legea este clară

Înregistrarea contractului de închiriere la administrația financiară nu este doar o recomandare, ci și o obligație legală. Chiria este considerată venit impozabil, iar nedeclararea acestui venit poate atrage sancțiuni. O abordare transparentă și respectarea obligațiilor legale contribuie la stabilitatea și eficiența relației dintre proprietar și chiriaș.

Parteneri
De ce a murit Ilina Pârvu de la Visuri la Cheie
Redactia.ro
Misterul „Cascadei de Sânge” a fost, în sfârșit, dezlegat. Locul devenise obsesie pentru geologii lumii
Click.ro
O femeie, fost ofițer de penitenciar, a fost condamnată la 15 luni de închisoare, după ce a fost filmată făcând sex cu un deținut
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor. Apartamentul e decorat în alb și bej și e pe două etaje / FOTO
Unica.ro
Armata obligatorie în România. Plan pentru instrucția tinerilor
EVZ.ro
Cât de mult a schimbat-o divorțul pe Karmen Minune. La ce concluzie a ajuns artista după separarea de tatăl fetiței sale
Spynews
Se prăbușește planul lui Călin Georgescu. Mitică Dragomir l-a dat în sfârșit de gol
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
TICHETE de 280 de lei pentru TOȚI ROMÂNII. Se DAU ȘI în 2025, PE LOC!
Mediaflux
Ce declarație de dragoste i-a făcut Daniel Niculae Cristinei Ich! Și-a exprimat sentimentele public pentru prima dată | FOTO
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Ce a putut să pătească Ramona Olaru, pe aeroport, în SUA. Vedeta a fost verificată la sânge de autorități
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro