În urmă cu trei zile a fost promulgat de Klaus Iohannis un nou cadru legal pentru o anumită categorie de angajați din sistemul bugetar. Banii vor fi acordați pentru plata chiriilor, în cazul în care acești angajați sunt detașați cu locul de muncă într-un alt oraș. De altfel, exista un cadru legal, și anume Legea 360/2002, care prevedea până la 50% din salariul de bază, ca sume compensatorii. Pe 9 mai, Klaus Iohannis a promulgat legea, iar acum se așteaptă publicarea ei în Monitorul Oficial. Citește mai departe și vezi cine sunt românii care vor primi bani de chirie.
Anul trecut, în Senatul României, ca urmare a presiunilor puse de reprezentanții sindicali ai polițiștilor, era depuns un proiect de lege menit să modifice unul din articolele existente în Legea nr. 360/2002 privind Statutul politistului. Concret, articolul în cauză prevedea că „Polițistul numit în prima funcție sau mutat în interesul serviciului intr-o altă locație decat cea in care își are domiciliul și care nu deține locuința proprietate personală în acea localitate, nici el și nici soția/soțul acestuia, în situația în care nu i se poate asigura spațiu de locuit corespunzător, are dreptul la o compensație pentru chirie de până la 50 % din salariul de bază„.
Vezi și: Recrutarea în Poliția Română s-a modificat. Cine poate deveni polițist acum
Dar, așa cum se arăta în justificarea depusă odată cu proiectul de lege, au fost situații în care polițiștii nu au putut identifica locuințe pe care să le poată închiria în aceeași localitate în careîși desfășoară activitatea, din cauza disponibilității limitate. Pe de altă parte, și realitatea ne-a dovedit exact așa, un alt aspect privește polițiștii mutați în marile orașe, unde prețul chiriilor este foarte mare, raportat la suma decontată de stat.
În acest context, proiectul depus în Senat, ulterior votat de senatori, deputați și promulgat pe 9 mai a.c. de Klaus Iohannis, propunea ca polițistul să poată beneficia de „compensație pentru chirie, atunci când locuința închiriată se află în localitatea unde își desfășoară activitatea sau pe o rază de până la 70 km în jurul acesteia”.
Prin noul cadru legal promulgat în urmă cu trei zile, polițiștii vor putea închiria și locuințe în orașe mai mici, limitrofe, unde prețul chiriilor este diminuat, în raport cu prețurile practicate în orașele mari. De asemenea, s-a rezolvat și problema întâlnită în localitățile de frontieră sau localitățile izolate, se mai arată în concluziile acestui nou cadru legal.
Așa cum anunțau reprezentanții Sindicatului Europol, pe 9 mai 2023, Klaus Iohannis promulga Legea 360/2002 privind Statutul polițistului cu modificările aduse la articolul 31 din lege, astfel că, spun cei de la Europol:
„Președintele Klaus Iohanis a semnat azi 09.05.2023 Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea art. 31 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului (PL-x 542/26.09.2022).
Actul normativ va fi publicat în Monitorul Oficial în zilele următoare, iar conform normelor de tehnică legislativă, acesta va produce efecte la 3 zile de la publicare.
Asta rezultă că de săptămâna viitoare, colegii își pot închiria o locuință nu doar în localitatea unde se află unitatea, ci și pe o distanță de 70 km.”, scrie Europol.
Vezi și: De ce Klaus Iohannis nu poate fi amendat de poliție. Europol s-a revoltat imediat
Așa că, din momentul publicării legii promulgate de Klaus Iohannis, toți polițștii deplasați în alte orașe vor putea beneficia de sume compensatorii, necesare plății chiriilor.