29 mart. 2022 | 14:49

În ce au început să îşi investească ruşii banii. Atenţia lor se concentrează acum către Turcia şi Dubai

Social
În ce au început să îşi investească ruşii banii. Atenţia lor se concentrează acum către Turcia şi Dubai
Invazia Rusiei în Ucraina a declanșat o serie de sancțiuni occidentale împotriva Moscovei

Invazia Rusiei în Ucraina a declanșat o serie de sancțiuni occidentale împotriva Moscovei. Cel puțin un oligarh și mii de alți ruși au ajuns în Turcia, considerată un loc sigur de ședere, de investiții și de păstrare a activelor, în ciuda apartenenței sale la NATO. Faptul că acționează ca un refugiu sigur ridică riscuri pentru guvernul, băncile și întreprinderile turcești. S-ar putea confrunta cu decizii și sancțiuni dure dacă Statele Unite și alte țări intensifică presiunea asupra Moscovei cu sancțiuni mai ample Un alt loc spre care și-au îndreptat atenția, mai ales din punct de vedere al investițiilor, este și Dubai, aând în vedere că aici piața este mult mai permisivă.

Investițiile rușilor se îndreaptă spre Turcia

Turcia a declarat că decizia lui Vladimir Putin de a invada Ucraina este inacceptabilă, dar se opune de principiu sancțiunilor și nu le aplică. Economia Turciei, deja afectată de o criză monetară și de o inflație în creștere, se bazează în mare măsură pe petrolul, gazele, comerțul și turismul rusesc.

Aproximativ 14.000 de ruși ar fi sosit în Turcia de la începutul războiului, la 24 februarie, mulți dintre ei având asupra lor teancuri de bani lichizi din cauza blocării cardurilor de credit americane și a dificultăților de a efectua operațiuni bancare de bază. Agenții imobiliari spun că mulți folosesc numerar și criptomonede convertite pentru a cumpăra proprietăți ca o investiție sigură.

Roman Abramovici, unul dintre mai mulți oligarhi ruși aflați pe lista neagră a Occidentului, a vizitat, de asemenea, Turcia, iar două dintre superiahturile sale în valoare totală de 1,2 miliarde de dolari au acostat săptămâna trecută în stațiunile turcești. Oligarhii ar putea investi mai mult, au declarat pentru Reuters surse apropiate.

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat sâmbătă că oligarhii și cetățenii ruși sunt bineveniți  și că pot face afaceri în Turcia în conformitate cu legislația internațională.

Citește și: Cine îl va soma pe Vladimir Putin să se „retragă onorabil”. L-a sunat pe Zelenski și i-a spus tot planul lui

Cât poate dura refugiu turcesc?

Guvernele occidentale au confiscat deja activele unor oligarhi, au înghețat rezervele Rusiei și au exclus-o din sistemul bancar SWIFT și ar putea face presiuni asupra Ankarei pentru a strânge lacunele. Analiștii spun că ar putea impune sancțiuni secundare celor care fac afaceri cu principala țintă, Rusia.

„Dacă tragedia umanitară persistă și Putin nu are nicio intenție de a da înapoi, cred că sancțiunile secundare sunt inevitabile. Occidentul va acorda mai multă atenție oricăror țări cu potențiale portițe de scăpare, astfel încât acestea să nu devină paradisuri sigure.

Ankara va avea mâinile legate… și va trebui, în mod inevitabil, să adopte o poziție mai dură față de Rusia.”, a declarat Hakan Akbas, partener fondator al Strategic Advisory Services din Istanbul, care se ocupă de sancțiuni.

Acest lucru ar putea trimite un semnal în băncile și companiile turcești care au de-a face cu clienți ruși sau care fac afaceri în străinătate. În 2020, Trezoreria SUA a aplicat sancțiuni secundare Direcției Industriei de Apărare a Turciei, șefului acesteia și altor persoane din cauza achiziționării de către Ankara a rachetelor rusești S-400.

Cu toate acestea, având în vedere eforturile Turciei de a media între Moscova și Kiev, aceasta ar putea evita focul încrucișat al sancțiunilor. O altă rundă de negocieri de pace urmează să aibă loc la Istanbul în această săptămână.

Băncile din Turcia se pregătesc pentru valul investițiilor rusești

Confruntate cu o avalanșă de noi clienți ruși, băncile turcești au opus rezistență la unele cereri de depunere și transfer și au intensificat controalele de conformitate de teama de a nu încălca sancțiunile. Acest lucru i-a frustrat pe unii ruși.

Dar aceasta reflectă precauția din întregul sector, care încearcă să evite repetarea urmăririi penale de ani de zile din partea SUA a creditorului de stat turc Halkbank, acuzat că a ajutat Iranul să se sustragă sancțiunilor americane.

Autoritatea de reglementare bancară BDDK a declarat că nu a dat nicio instrucțiune pentru a limita cetățenii din nicio țară. Dar o sursă bancară de rang înalt a declarat că sancțiunile au fost totuși percepute ca un nou risc și că firmele s-au întâlnit de mai multe ori pentru a discuta despre acest lucru de când a început războiul.

Akbas a declarat că marile companii și conglomerate turcești au active de peste 10 miliarde de dolari în Rusia, iar Moscova face acum presiuni asupra lor pentru a continua operațiunile și a plăti lucrătorii sau riscă falimentul. Multe dintre ele fac mult mai multe afaceri în Occident și ar putea fi nevoite să ia o decizie  dacă să părăsească Rusia, așa cum au făcut mai multe mari branduri americane și europene, a spus el.

Orice consecințe ale sancțiunilor ar putea afecta și mai mult reputația Turciei în rândul investitorilor străini, după ani de politică monetară neortodoxă și de ieșiri de capital. Această reputație a mai fost afectată anul trecut, când un organism internațional de supraveghere, Grupul de Acțiune Financiară Internațională, a retrogradat Turcia pe o așa-numită listă gri, pentru că nu a reușit să împiedice spălarea banilor și finanțarea terorismului.

Interesul rusesc în Dubai, fără sancțiuni

Magnatul imobiliar emiratez Hussain Sajwani este la înălțime după un început de an record pentru piața imobiliară din Dubai. „Dubaiul se descurcă foarte bine”, a declarat miercuri veteranul dezvoltator imobiliar pentru CNBC.

Dubai a înregistrat tranzacții în valoare de 35 de miliarde de dolari pe piața imobiliară în 2021, cel mai mare nivel înregistrat de la criza financiară globală, potrivit firmei imobiliare Savills. Un raport separat al CBRE a declarat că volumul total al tranzacțiilor se află acum la cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată pentru primele două luni ale acestui an.

Sajwani a declarat că Emiratele Arabe Unite, care a fost mult timp o destinație populară pentru bogăția și turismul rusesc, ar urma să beneficieze de pe urma faptului că rușii caută refugiu în EAU și un refugiu sigur pentru averile lor pe fondul războiului în curs de desfășurare din Ucraina și al sancțiunilor occidentale fără precedent.

„Sunt sigur că o mulțime de ruși încearcă să își rezolve problemele și problemele lor, dar Dubaiul va beneficia în cele din urmă de orice criză”, a spus Hussain Sajwani.

Aceasta vine după ce Emiratele Arabe Unite, care au legături tot mai profunde cu Rusia, au decis să nu se alinieze sancțiunilor impuse de națiunile occidentale Rusiei pentru invazia acesteia în Ucraina.

Rușii, printre cei mai mari cumpărători de proprietăți imobiliare în Dubai

Rușii se aflau printre cei mai mari cumpărători de proprietăți imobiliare înainte de război și de sancțiuni, potrivit unui raport recent al Reuters, care mai spunea că rușii cumpărau proprietăți în Dubai și chiar foloseau cripto ca modalitate de a-și transfera banii în statul din Golf.

Piața imobiliară a țării ar fi fost, de asemenea, un canal obișnuit pentru spălarea banilor, au declarat experții, unde persoanele care evită sancțiunile sau care caută să parcheze averi obținute ilicit au putut să își canalizeze banii.

Emiratele Arabe Unite au fost incluse la începutul acestei luni pe lista gri a unui organism de supraveghere a criminalității financiare, din cauza îngrijorărilor legate de faptul că această țară din Golf nu reușește să oprească suficient de mult activitățile financiare ilegale.

Preocupările legate de spălarea banilor și de fluxurile financiare ilicite au determinat Grupul de Acțiune Financiară Internațională, înființat de Grupul celor 7 economii, să includă EAU pe o listă de monitorizare, alături de Turcia, Iordania, Pakistan și altele. Ca răspuns la această desemnare, EAU a declarat că își ia rolul de a proteja integritatea financiară „extrem de serios și va colabora îndeaproape cu GAFI pentru a remedia rapid domeniile de îmbunătățire identificate”.

Citește și: Ordinea mondială se schimbă? Cum i-a umilit Arabia Saudită pe Boris Johnson și Joe Biden

Rușii bogați își investesc banii în proprietăți imobiliare din Orientul Mijlociu

Au decis să facă asta pentru a evita sancțiunile din partea Occidentului, pe fondul asaltului militar pe care Rusia îl desfășoară în prezent în Ucraina. Companiile imobiliare vând mai multe proprietăți rușilor în fiecare zi în Turcia și Emiratele Arabe Unite (EAU). Gul Gul, co-fondator al companiei imobiliare Golden Sign din Istanbul, a declarat pentru Reuters că aceștia cumpără cu bani lichizi sau cu aur.

„Chiar la începutul invaziei din Ucraina, am lansat o campanie în regiune, iar numărul persoanelor care ne-au contactat a fost… de cel puțin 10 ori mai mare decât de obicei.”, a declarat pentru Reuters Thiago Caldas, CEO al firmei imobiliare Modern Living din emirat.

De la invazia Rusiei în Ucraina, țările occidentale au emis sancțiuni severe împotriva celor mai bogați indivizi din Rusia, inclusiv a oligarhilor. Unii dintre bogații țării caută siguranță financiară în alte țări, unde pot investi liber în domenii precum cel imobiliar.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Serialul numărul, 1 pe Netflix. E inspirat din evenimente reale și a oprit planeta în loc!
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Atenție la banii din portofel! S-ar putea să fie falși. Ce se întâmplă
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro