Ordinea mondială este pe punctul de a se schimba. Arabia Saudită, unul dinte cei mai importanți jucători din lume de pe piața petroloieră, este aproape de a lua o decizie care ar duce la o scădere considerabilă a puterii dolarului. Atât președintele american Joe Biden, cât și premierul britanic Boris Johnson au încercat să negocieze cu saudiții, însă se pare că nu au ajuns la niciun rezultat.
În ultimele săptămâni, Casa Albă a încercat să organizeze mai multe convorbiri între Joe Biden și liderii Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite, însă președintele american a fost refuzat de aceștia
Atât prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman (MBS), cât şi şeicul Mohammed bin Zayed al-Nahyan din Emiratele Arabe Unite au refuzat invitația SUA de a pruta discuții cu președintele SUA.
Tema discuției o reprezenta dorința Statelor Unite de a negocia o creștere a producției de petrol.
O astfel de încercare a făcut și premierul britanic Boris Johnson, care a mers într-o vizită în urmă cu câteva zile în Arbia Saudită, cu scopul de a-i convinge să crească producția de petrol. Însă cele două părți par să nu fi ajuns la nicun acord, având în vedere că prim-ministrul Marii Britanii a plecat extrem de supărat de la întâlnire.
„Cred că trebuie să vorbiți cu saudiții (…) Cred că a existat o înțelegere a necesității de a asigura stabilitatea pe piețele globale de petrol și pe piețele de gaze și necesitatea de a evita creșterile dăunătoare ale prețurilor”, a fost scurta declarație a lui Boris Johnson.
Relațiile dintre Riad și Washington s-au deteriorat în ultima vreme. Arabia Saudită este nemulțumită de lipsa ajutorului SUA în războiul purtat de regat în Yemen, dar și de negocierile Washingtonului cu Iranul în domeniul nuclear. De asemenea, saudiții au fost șocați de retragerea americană din Afganistan.
Iar desituația tensionată dintre SUA și Arabia Saudită ar putea profitat China, care este pe cale să îi convingă pe saudiți să accepte cumpărarea de petrol în moneda yuan. Ar fi o adevărată lovitură pentru Statele Unite și dominația sa internațională asupra pieței petroliere.
Această schimbare se va răsfrânge automat și asupra dolarului american care va suferi o devalorizare puternică. În schimb, moneda chinezească se va întări și va deveni astfel mai atractivă pentru comerțul internațional. În plus, va deveni mai puțin vulnerabilă în fața unor eventuele sancțiuni economice ale americanilor, precum cele din Rusia.
În momentul de față, China este principalul cumpărător de petrol din Arabia Saudită. De șase ani Beijingul încearcă să îi determine pe saudiți să le vândă petrolul în yuani.
În 1974, Arabia Saudită a luat decizia ca petrolul său să fie vândut exclusiv în dolari americani. Iar de atunci, 80% din tranzacțiile mondiale de petrol sunt efectuate cu dolari.