Cele treisprezece zile de război reprezintă pentru toată lumea iadul pe pământ. Indiferent dacă te afli sau nu printre victimele directe ale bombardamentelor sângeroase ale rușilor, imaginile morții și ale suferinței trăite de milioane de oameni nevinovați nu au cum sa nu te marcheze pentru totdeauna. Din păcate, cetățenii ucraineni aleg să fugă din calea războiului pe măsură ce bombardamentele sunt mai agresive și se extind pe mai multe zone. Unii dintre ei nu pot părăsi țara, dar le oferă copiilor o șansă la viață, astfel că îi trimit singuri în țările vecine. Acesta ar putea fi cazul unui băiețel de cinci ani, a cărui imagine dureroasă a devenit cunoscută de o lume întreagă.
Odată cu începerea războiului, tot mai multe familii sunt forțate să se destrame, astfel că bărbații sunt obligați să rămână să lupte pentru țară, iar femeile, în cel mai bun caz, reușesc să ia calea exodului de dragul copiilor. Pe de altă parte, trecerea frontierei nu reprezintă o victorie pentru nimeni, știind că în urmă sunt lăsați oameni dragi și case la care s-a muncit o viață.
O altă durere imensă trăită de refugiați este aceea a incertitudinii, nimeni neputând să le ofere siguranța revederii cu persoanele apropiate. În urmă cu puțin timp, niște imagini filmate la punctul de trecere a frontierei Medyka, din Polonia, au surprins un băiețel refugiat de cinci anișori, singur, în timp ce plângea cu suspine și își trăgea un ghiozdan după el.
Micuțul nu era însoțit de nimeni, pe semne că acesta fusese trimis de părinți să fugă din calea războiului pentru a nu fi ucis. Băiețelul plângea puternic, ascunzând în spatele lacrimilor multă durere și amărăciune. Imaginile cu impact empțional extrem de puternic au fost distribuie rapid pe rețelele sociale, devenind virale.
De asemenea, deputatul poporului ucrainean, Oleksiy Honcharenko, a postat videoclipul pe pagina sa de Telegram, rugându-i pe cetățeni să facă rost de câteva informații legate de familia micuțului.
Oficialii Națiunilor Unite au transmis, recent, că invazia rusă în Ucraina a forțat peste 1,7 milioane să părăsească țara. Pe măsură ce bombardamentele și atacurile armate avansează în cea de-a tresprezecea zi, refugiații ucraineni continuă să se adăpostească în țările vecine, inclusiv în Polonia, România și Moldova. Mâncarea, apa, căldura și medicamentele au devenit din ce în ce mai rare în Ucraina. ONU a numit această situație drept „criză de refugiați cu cea mai rapidă creștere din Europa”, după cel de-al al Doilea Război Mondial.
Vezi și tu imaginile care au emoționat o lume întreagă:
Excruciating pic.twitter.com/PIutGEIN0F
— Josh Campbell (@joshscampbell) March 7, 2022