Când un conflict apare la știri și ține prima pagină a publicațiilor din întreaga lume, părinții ar putea fi nevoiți să le explice copiilor ce reprezintă războiul. Pe măsură ce s-a răspândit vestea că Rusia a lansat joi ceea ce Ucraina a numit „un atac la scară largă“, mulți se întreabă, printre care și copii, care va fi soarta lumii. În vreme ce adulții se confruntă cu informații copleșitoare, și copiii ar putea auzi despre asta și s-ar putea simți speriați. Iată ce ar trebui să știe cei mici despre război.
E un lucru cât se poate de firesc să vrei să protejezi copiii de lucruri înfricoșătoare, însă părinții trebuie să fie gata să vorbească cu micuții lor și despre război. Expertul în parenting Dr. Deborah Gilboa spune, conform today.com, că majoritatea părinților n-ar trebui să dicute cu copiii despre război decât dacă aceștia întreabă ori au un membru al familiei sau un prieten în armată.
„Este mai bine să interacționați cu copiii de 8 ani sau mai mari“, a spus expertul în educație pentru părinți. „Dar, dacă micuțul ar putea auzi despre asta (despre război – n.r.) din altă parte, ai putea să vorbești cu el la orice vârstă“, a agăugat Dr. Deborah Gilboa.
De asemenea, expertul spune că părinții trebuie să-și clarifice câteva lucruri înainte de a purta cu copii o discuție despre război.
„Dă-ți seama ce vrei să învețe. Care este singurul mesaj pe care vrei să îl învețe“, explica Gilboa.
Mesajele ar putea include: „Războiul este departe și suntem în siguranță“, sau „politica contează cu adevărat în viața oamenilor și trebuie să votăm“, de pildă.
Un alt lucru esențial, spune Dr. Deborah Gilboa, este ca părinții să-și analizeze și ei sentimentele înainte de a vorbi cu copiii despre război.
„O conversație cu copilul tău despre un lucru mare și înfricoșător cum este războiul nu reprezintă un bun moment pentru a-ți întelege și asimila emoțiile“, spune ea.
De asemenea, Gilboa le reamintește părinților că nu trebuie să dețină toate răspunsurile la întrebările copiilor. Găsirea unui răspuns împreună îi ajută pe copii să învețe să navigheze prin sentimente ambigue.
„Le oferi contextul să se gândească și la lucrurile grele“, a adăugat Gilboa.