Imagini spectaculoase cu noua fațadă a cazinoului din Constanța! Pentru cei care ajung în Constanța, de la distanță, clădirea Art Nouveau de pe promenada de lângă Marea Neagră arată maiestuos. Pe măsură ce te apropiai, însă, Cazinoul Constanța își dezvăluia fața reală. Ferestrele sparte, vopseaua încrețită și balustradele ruginite. Gradul de degradarea exterior și din interior avea să aducă Cazinoul din Constanța aproape de prăbușire. Dar, în urmă cu cîâiva ani, administrația locală elabora un proiect de restaurare. Resturarea propriu-zisă a început în urmă cu doi ani. Azi putem vedea imagini spectaculoase cu noua fațadă a cazinoului din Constanța.
Cazinoul din Constanța a fost inaugurat în 1910. Cu dimensiunile sale grandioase, amplasarea pe malul mării și decorul cu tematică marină, Cazinoul Constanța a atras în scurt timp călătorii bogați și a devenit un simbol al orașului. Dar zilele sale de glorie au fost de scurtă durată.
Norocul schimbător al României în fața celor două războaie mondiale a făcut ca celebra clădire să se destrame. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, clădirea a fost folosită ca spital.
În timpul regimului comunist postbelic, a funcționat ca restaurant. Până în 1990, locul se degradase atât de mult încât era prea costisitor pentru a fi întreținut. De atunci, clădirea a fost închisă, devenind doar o santinelă tăcută la marginea Mării Negre.
Cazinoul din Constanța ilustrează, mai mult decât oricare al monument, atât de perfect Belle Epoque-ul din perioada interbelică. Datând din primii ani ai secolului trecut, Cazinoul a fost construit la inițiativa primului rege al României, Carol I.
Deși a fost inaugurat în 1910, fundațiile Cazinoului din Constanța au fost modificate de trei ori, în funcție de perspectivele arhitecților Daniel Renard și Petre Antonescu.
Este și astăzi, deși degradată, o piesă de arhitectură eclectică, cu multe decorațiuni de inspirație marină, inclusiv ferestrele sale aproape suprarealiste cu scoici, orientate spre Marea Neagră, Cazinoul era locul în care erai primit doar dacă erai îmbrăcat după ultima modă, unde se pierdeau și se câștigau averi în doar câteva minute.
Vezi și: Cum s-a folosit un român de Cazinoul din Constanța pentru a înșela oameni pe internet
După mai bine de un secol, cazinoul a fost, parțial, readus la viață, după un proces amplu de restaurare. S-a reușit să găseairea de finanțare necesară pentru a putea trece la reparațiile capitale. În acest moment, conform comunicatului emis de Ministerul Dezvoltării, cazinoul este restaurat în proporție de puțin peste 50%:
„Dezvelirea Cazinoului din Constanța, clădire unică și reprezentativă a României, a cărei reabilitare este prioritară pentru Guvern, a fost un moment unic astăzi dimineața. Lucrările de reabilitare finalizate până acum subliniază monumentalitatea acestei superbe clădiri construite în stil Art Nouveau”, a spus ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.
Conform aceluiași comunicat, „proiectul, cu o finanțare în valoare de aproape 90 de milioane de lei asigurată de Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții, vizează consolidarea și reabilitarea Cazinoului din Constanța, ale cărui lucrări (realizate, în prezent, în proporție de 57%) au în vedere”:
„Un alt obiectiv important din Constanța este Sala Polivalentă din municipiu, proiect în valoare de 96 milioane de lei, care va respecta standardele federațiilor sportive de profil, privind dimensiunea suprafeței de joc și a numărului de locuri, și va putea găzdui competiții de handbal, baschet și volei de nivel național, european și mondial.
Clădirea va avea aproximativ 4.000 de locuri pentru spectatori în gradene fixe, 1.300 de locuri în gradene telescopice, circa 800 de locuri în varianta folosirii spațiului de joc pentru amplasarea scaunelor suplimentare pentru activități non-sportive, locuri pentru spectatori VIP și reprezentanți ai presei, precum și locuri destinate persoanelor cu dizabilități.”, se mai arată în comunicat.