Ilie Năstase reacționează în cazul lui Novak Djokovic. Ce greșeală ar fi comis sârbul, de fapt

Ilie Năstase reacționează în cazul lui Novak Djokovic. Ce greșeală ar fi comis sârbul, de fapt
Ilie Năstase e de părere că Novak Djokovic a greșit când a plecat spre Australia fără să fie vaccinat

Ilie Năstase reacționează în cazul lui Novak Djokovic. Numărul 1 mondial din tenisul masculin este reținut de autoritățile australiene într-un hotel din Melbourne. Campionul sârb a încercat să intre în Australia pe baza unei „scutiri medicale” ce i-ar fi permis acest lucru fără a fi vaccinat, așa cum prevăd legile sanitare din țara de la Antipozi, lucru cu care guvernul australian nu a fost de acord. Ilie Năstase, primul lider mondial ATP, e de părere că Dkojovic a greșit.

Ilie Năstase reacționează în cazul lui Novak Djokovic

Ilie Năstase reacționează în cazul lui Novak Djokovic. Campionul sârb este un opozant al obligativității vaccinării anti-Covid 19. El nu a devoalat niciodată dacă el însuși s-a vaccinat sau nu. Însă, organizatorii Australian Open i-au acordat permisiunea de a participa la competiție în baza unei „scutiri medicale”. Lucru cu care autoritățile federale australiene nu au fost de acord.

Novak Djokovic a ajuns la Melbourne, miercuri, în jurul orei 23.00 (15.00, ora României). Iar din acea clipă a început coșmarul. Autoritățile vamale australiene și poliția de frontieră ar fi descoperit nereguli în cererea depusă pentru a obține viza de intrare în țară.

Djokovic a fost reținut într-o cameră timp de 9 ore, deposedat de telefon și supus unor numeroase interogatorii. Viza de intrare în țară i-a fost anulată, acest lucru motivându-se printr-o eroare în formularul de solicitare a vizei.

Novak Djokovic (34 de ani) a fost dus, ulterior, la un hotel din Melbourne unde sunt cazați, de regulă, solicitanții de azil și imigranții. Între timp, avocații deținătorului a 9 titluri la Australian Open au făcut apel în justiție la decizia autorităților. Un judecător federal urmează să se pronunțe, luni, 10 ianuarie, asupra acestui caz.

Ce greșeală ar fi comis sârbul, de fapt

Ilie Năstase (75 de ani), primul lider mondial ATP, e de părere că Novak Djokovic a greșit prin simplul fapt că s-a deplasat în Australia deși știa că nu este vaccinat, contrar legislației din acea țară.

„De ce s-a dus acolo…? Nu știu, habar n-am! Ce scutire, el nevaccinat joacă cu ăia vaccinați? Cum vine asta? Eu nu m-aș duce până acolo dacă nu știu sigur dacă joc. Nu-i dai voie… Dacă așa-i regula pentru toata lumea”, a spus Ilie Năstase, conform sport.ro.

Între timp, presa australiană a scris că adevăratul motiv al anulării vizei lui Djokovic ar fi faptul că el a prezentat un document medical prin care se atesta că a făcut Covid-19 în ultimele 6 luni. Prin urmare, conform The Age, el n-ar mai fi contagios dacă s-ar infecta din nou.

Doar că legislația din Australia nu prevede că, într-un astfel de caz, este asigurată permisiunea intrării în țară, astfel că Novak Djokovic a greșit în momentul în care făcut cerere pentru o derogare bazată pe infectarea cu Covid-19 în ultimele șase luni.

Campionul sârb a făcut apel la decizia autorităților australiene

Familia campionului sârb a protestat energic față de atitudinea autorităților australiene în raport cu Nole. Tatăl acestuia, Srjdan Djokovic, a afirmat la un post public sârbesc că fiul său „este captiv”. Dar a afirmat că, în același timp, Novak a devenit un „Spartacus al lumii noi”, un simbol al libertății.

„Îl putem întemniţa în seara asta, mâine îl putem încătuşa, dar adevărul este că apa mereu găseşte drumul. Novak este ca Spartacus al lumii noi, el nu tolerează nedreptatea, ipocrizia, colonialismul. El luptă pentru egalitatea tuturor oamenilor de pe planetă. Asta indiferent de culoarea pielii, de statusul social sau de credința fiecăruia, a declarat Srdjan Djokovic.

Ulterior, ministrul australian al afacerilor interne, Karen Andrews, a negat, vineri, că Novak Djokovic este „ţinut captiv” în Australia.

„Domnul Djokovic nu este ţinut captiv în Australia, este liber să plece în orice moment în care doreşte să facă acest lucru, iar Forţa de frontieră va facilita acest lucru”, a declarat Andrews vineri pentru postul naţional de televiziune ABC.

Novak Djokovic va aștepta ziua de luni în hotelul despre care se spune că ar deține condiții mizerabile de cazare, starul sârb având chiar și gândaci în cameră. Djokovic are în palmares 20 de turnee de Grand Slam, la egalitate cu Roger Federer și Rafael Nadal.