Scandal după ce Novak Djokovic a anunțat că participă la Australian Open. Ce a apărut în presa internațională

Scandal după ce Novak Djokovic a anunțat că participă la Australian Open. Ce a apărut în presa internațională
Novak Djokovic este acuzat că ar fi primit un tratament preferențial din partea organizatorilor Australian Open în privința derogării de la obligativitatea vaccinării

Scandal după ce Novak Djokovic a anunțat că participă la Australian Open. Liderul ATP a ținut lumea tenisului cu sufletul la gură în legătură cu participarea sa la primul Grand Slam al anului. Dar decizia organizatorilor de a-i acorda o derogare medicală pentru a putea juca în Australia a stârnit reacții negative și un scandal imens în toată presa internațională, dar și printre alte personalități sportive.

Scandal după ce Novak Djokovic a anunțat că participă la Australian Open

Scandal după ce Novak Djokovic a anunțat că participă la Australian Open. Cîștigător de 9 ori al Grand Slamului australian, campionul sârb a postat un mesaj pe Twitter în care și-a anunțat participarea la turneu. El a mai precizat că a primit o derogare specială în privința vaccinării, el fiind un cunoscut opozant al obligativității imunizării prin vaccin anti-Covid 19.

„La mulți ani tuturor! Vă urez sănătate, iubire și fericire în fiecare moment și sper să iubiți și să respectați toate ființele de pe această planetă minunată. Am petrecut timp de calitate alături de persoanele iubite, iar acum mă îndrept către Down Under (n.r. – denumirea populară pentru zona Australiei, Noii Zeelande și a Pacificului de Sud), cu o derogare specială pentru a putea juca”, a scris Novak Djokovic pe Twitter.

Dar acceptarea lui Novak Djokovic în turneu pe baza unei derogări a stârnit un scandal imens în presa internațională și în mediile online. Numeroase personalități, dar și simpli fani și-au exprimat dezacordul față de tratamentul preferențial pe care organizatorii Australian Open și guvernanții țării i l-au oferit numărului 1 ATP.

Ce a apărut în presa internațională

Novak Djokovic a împărțit opinia publică în două. Pe de o parte, organizatorii Australian Open, dar și o mulțime de fani se bucură de participarea campionului sârb la turneu. Dar, acordarea acestuia a unei derogări medicale speciale a iscat și multe reacții negative.

Publicația spaniolă Marca, de exemplu, a anunțat că Djokovic nu se încadrează la niciunul dintre cele patru motive pentru care un sportiv poate să intre în Australia fără un vaccin împotriva COVID-19. De asemenea, jurnaliștii de la Indian Tennis Daily acuză tratamentul preferențial primit de Novak Djokovic la Australian Open 2022.

Ei invocă situația jucătorului indian Aman Dahiya (17 ani) care nu a fost lăsat să participe la concursul de juniori de la Australian Open din cauză că nu este vaccinat. Asta, în condițiile în care în India încă nu a început vaccinarea copiilor sub 18 ani.

„Aman Dahiya a fost nevoit să se retragă de la Australian Open, din proba juniorilor, pentru că i s-a refuzat scutirea. Nu a fost vaccinat pentru că India nu a început vaccinarea copiilor sub 18 ani”, a fost acuzația jurnaliștilor, după anunțul potrivit căruia Djokovic a primit derogare la Australian Open.

O mulțime de jurnaliști și personalități din sport și-au manifestat dezaprobarea față de tratamentul preferențial acordat lui Novak Djokovic.

Britanicul Jamie Murray, un jucător consacrat de dublu, nimeni altul decât fratele lui Andy Murray, a fost primul din circuitul profesionist care a contestat scutirea medicală acordată sârbului: „Dacă eu eram nevaccinat, cred că nu aș fi primit nicio scutire”, a spus Jamie Murray la Sydney, după meciul său de la ATP Cup.

Un jucător indian nevaccinat nu a fost acceptat în competiția juniorilor

Conducerea Australian Open a publicat un comunicat în care explică motivul pentru care Novak Djokovic a primit dreptul de a intra în Australia și de a participa la turneu. Tenismenul sârb a fost evaluat de către două comisii medicale.

„Djokovic a aplicat pentru o scutire medicală, care a fost acordată în urma unui proces riguros de analiză, care a implicat două grupuri separate și independente formate din experți medicali. Cererea a fost analizată și de o comisie medicală independentă a Departamentului de Sănătate din statul Victoria. Comisia a fost formată din imunologi, medici specializați în boli infecțioase și experți în medicină generală.

Procesul a inclus transmiterea informațiilor personale, cu asigurarea confidențialității pentru aplicanți. Directorul turneului Australian Open, Craig Tiley, a transmis că jucătorii, fanii și staff-urile trebuie să fie vaccinați complet, cu excepția situației în care există un motiv concret pentru care o derogare ar trebui acordată”, se arată în comunicatul transmis de Tennis Australia, forul conducător al acestui sport în țara de la Antipozi.

Novak Djokovic încearcă să cucerească cel de-al 21-lea trofeu de Grand Slam din carieră. La ora actuală, el deține recordul celor mai multe turnee de Mare Șlem câștigate, 20, la egalitate cu Roger Federer și Rafael Nadal. Australian Open se va desfășura între 17 – 30 ianuarie.

 

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI