04 iun. 2023 | 08:30

Ielele și Rusaliile în mitologia românească. Tradiţiile de care puţini români au habar

Utile
Ielele și Rusaliile în mitologia românească. Tradiţiile de care puţini români au habar
Ielele și Rusaliile în mitologia românească

Ielele și Rusaliile sunt două personaje importante în mitologia românească, care au fost venerate și de temut în trecut de către populația locală. Ielele sunt spirite feminine ale pădurii, în timp ce Rusaliile sunt spirite feminine ale apelor. Ambele personaje au fost prezente în mitologia românească încă din perioada precreștină și continuă să aibă o puternică influență culturală și tradițională în unele zone ale țării și în folclorul popular. În acest articol vei descoperi și alte lucruri interesante referitoare la Ielele și Rusaliile în mitologia românească.

Ielele și Rusaliile în mitologia românească

Ielele sunt spirite feminine ale pădurii, care sunt descrise ca fiind frumoase și seducătoare, dar și periculoase. Ele sunt considerate a fi protectoare ale pădurilor și ale animalelor sălbatice, dar în același timp pot aduce nenorociri și moartea celor care se încalcă regulile lor. Se spune că ielele petrec timpul dansând în jurul copacilor și făcând jocuri prin pădure în noaptea de Sânziene (23-24 iunie).

Acestea sunt creaturi mitologice feminine din folclorul românesc, fiind considerate spirite ale pădurii și ale naturii. În general, ielele sunt prezentate ca fiind firi binevoitoare, dar care pot fi și foarte geloase și răzbunătoare dacă sunt ofensate sau jignite. Mai sunt cunoscute și sub denumirile de:

  • Cele Sfinte
  • Dânsele
  • Doamnele
  • Fetele Câmpului
  • Frumoasele
  • Împărătesele Văzduhului
  • Măiestrele
  • Miluitele
  • Puternicele
  • Rusaliile
  • Șoimanele
  • Ursoaicele
  • Vântoasele
  • Zânele.

Vezi și Ielele de Rusalii. Cine sunt și de ce se joacă Dansul Călușarilor

Cine sunt ielele

Ielele sunt asociate cu magia și cu tainele naturii, fiind deseori înfățișate ca fiind îmbrăcate în haine albe și dansând în jurul copacilor sau în alte locuri pitorești din natură. Ele sunt adesea însoțite de muzică și cântece frumoase, care pot atrage oamenii în jocul lor.

Sunt cunoscute pentru că își fac apariția în noaptea de Sânziene, când se spune că se aliază și se distrează până în zori. În această noapte, se fac unele tradiții și obiceiuri pentru a atrage binecuvântarea și protecția, cum ar fi împletirea de coroane de flori și plante sau aprinderea unor focuri sacre.

Ielele și Rusaliile în mitologia românească

Mitologia românească: ielele și Rusaliile

Cine sunt Rusaliile

Rusaliile sunt creaturi mitologice din folclorul românesc. Se crede că Rusaliile pot influența viața oamenilor, aducând atât noroc cât și nenorocire, în funcție de comportamentul lor.

Rusaliile sunt spirite feminine ale apelor, care sunt cele mai puternice în timpul lunilor de vară. Ele sunt asociate cu fertilitatea și cu cultul morților. Se crede că în noaptea de Rusalii, spiritele răposaților ies din morminte și se alătură Rusaliilor în dansuri și jocuri. În această noapte, se fac obiceiuri și tradiții specifice pentru a proteja oamenii de influență negativă a Rusaliilor.

Rusaliile la români

Sunt considerate a fi puternice și misterioase, și au originea în mitologia și tradițiile populare ale Europei de Est. Ele sunt adesea asimilate cu alte creaturi mitologice, cum ar fi sirenele și năluca, și continuă să fie prezente în cultura populară și tradițiile locale.

În tradiția populară românească, există obiceiuri și practici specifice pentru a proteja oamenii de influență negativă a Rusaliilor. Acestea includ stropirea cu apă sfințită și plasarea de ramuri de lemn de tei la ferestre și uși.

Citește și Cine sunt ielele și de ce nu ai voie sa le pronunți numele

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Portretul lui Mihail Neamțu, noul președinte al Comisiei de Cultură. Cunoscut pentru dezinformări și acuzat de propagandă legionară
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Crăciun. Zodii care își schimbă cercul de prieteni anul viitor. Renunță la oamenii falși
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Statul vrea banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se achită până la 9.720 lei anual
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Mireasa Confesiuni, sezonul 6. Ce s-a întâmplat la Paris între Daiana și Cristi. De ce relația lor a ajuns în impas după logodnă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro