22 apr. 2021 | 15:29

Icoane care n-au mai văzut lumina zilei de 42 de ani, donate Muzeului Vrancea de Miliţie. De ce au fost confiscate de comuniști

Știri Locale
Icoane care n-au mai văzut lumina zilei de 42 de ani, donate Muzeului Vrancea de Miliţie. De ce au fost confiscate de comuniști
Icoane vechi de 42 de ani, scoase la lumină

O serie de icoane confiscate de comuniști au fost scoale la iveală după 42 de ani. Acestea au fost donate Muzeului Vrancea de Miliție. Aici au fost readuse la viață cu ajutorul specialiștilor Laboratorului de restaurare și conservare. Urmează să fie expuse și publicului.

Icoane confiscate de comuniști

În anul 1959, schiturile și mănăstirile din România au trăit o perioadă neagră. Atunci a avut loc reforma monahală în România comunistă. Este vorba despre „Decretul 410”. Prin acest document au fost desființate mănăstirile și schiturile.

Peste zece călugări, monahi și maici au fost obligați să își părăsească mănăstirile, numai în zona Vrancea. Din această cauză, o mare parte din zestrea materială a acestor lăcașuri sfinte s-au pierdut. Muzeul Vrancea a scos la lumină 24 de icoane de lemn. Toate sunt diferite din punct de vedere artistice.

Cele 24 de icoane din lemn au ajuns la Muzeul Vrancea în anul 1979. Au fost donate de către Miliția acelor vremuri. Au fost predate cu mențiunea „icoane confiscate”, fiind păstrate și depozitate pentru vremuri mai bune.

Într-un final, aceste vremuri au venit. Muzeul Vrancea le-a adus din nou la viață cu ajutorul Laboratorului de restaurare și conservare. Urmează să fie expuse și publicului, într-o stare aproape de perfecțiune.

Muncă prea a le scoate la lumină

Muzeografii nu au primit informații suplimentare și explicații în legătură cu icoanele donate de milițieni. Ele au fost păstrate și depozitate până acum. Doar în ultimii ani s-a făcut munca lor de conservare.

”Conservarea înseamnă a aduce lucrarea cumva la lumină şi a-i prelungi starea de sănătate, cum zicem noi. Fiind un substrat organic, din lemn, din celuloză au fost expuse la factorul de mediu, adică umiditate, temperatură şi atac fungic, de insecte. Erau aproape negre. Nu ştiam ce este sub acel strat negru şi le-am adus în stadiul în care pot fi expuse. Au fost şi lucrări de cercetare, este o muncă minuţioasă şi sper să fi meritat. Cel mai vechi exponat este din secolului XVII”, spune Daniela Petrişor, restaurator la Muzeul Vrancei.

Preoții spun că este extraordinar că aceste icoane de lemn au fost salvate.

„Multe din icoanele de aici nu au avut parte de căldura aceasta a sufletelor noastre de multă vreme. Muzeul le-a oferit şi lor prilejul de a avea din nou această bucurie de a se împărtăşi de căldura sufletească pe care noi o putem transmite, ne-a împărtăşit şi nouă bucuria de a revedea icoane care au fost obturate de la rostul lor vreme îndelungată”, spune părintele Oscar Frunză, protoiereu la Protoieria Focşani I.