15 apr. 2021 | 10:29

Colecție impresionantă la Muzeul Etnografic din Reghin. Ce pot vedea cei care-i trec pragul

Știri Locale
Colecție impresionantă la Muzeul Etnografic din Reghin. Ce pot vedea cei care-i trec pragul
Colecție impresionantă la Muzeul Etnografic din Reghin

Muzeul Etnografic „Anton Badea” din Reghin dețin în patrimoniu o colecție impresionantă de 25 de lăzi de zestre din secolul al XIX-lea. Pe lângă asta, în patrimoniul muzeului se mai pot regăsi și colecții privind ocupațiile agricole, vânătoarea, păstoritul sau cele meșteșugărești în metal, piele și lemn.

Colecția de la Muzeul Etnografic „Anton Badea”

Florin Oprea, muzeograful de la Muzeul Etnografic Reghin, a precizat faptul că țăranii au făcut o artă din meșteșugurile din lemn. Din acest motiv, s-au dezvoltat un număr impresionant de ateliere de lădari, în special în Văile Mureșului Superior și Gurghiului.

Colecția lăzilor conține un număr de 28 de piese. 25 dintre acestea sunt de zestre, iar două sunt pictate. În colecția muzeului se pot distinge două tipuri de lăzi. Una este lada paralelipipedică ce are capacul plat. Cealaltă este lada cu capacul construit din scânduri. Cea din urmă formează o coamă înaltă ce seamănă cu un acoperiș în două ape al unei case.

Originea lăzii de zestre este necunoscută, dar există studii care arată că aceasta a fost folosită în Antichitate, de egipteni, de greci şi de romani. La noi, lada de zestre era nelipsită din lumea satului, fiind unul dintre cele mai importante obiecte din gospodăria ţărănească. Lada de zestre era ţinută la capătul laviţelor sau al patului şi adăpostea zestrea femeii sau pe cea a fetei de măritat. Întotdeauna, tânăra mireasă îşi aducea, în lada de zestre, la casa mirelui, îmbrăcămintea, păretarele, covoarele, ştergarele, ţesăturile şi tot ce avea”, a precizat Florina Oprea, o cunoscută interpretă de muzică populară.

Fiecare colecție este împărțită tematic

Roxana Man este directorul Muzeului Etnografic din Reghin. Ea ne spune că fiecare colecție este împărțită tematic, însă pe mai multe categorii. Colecțiile meșteșugărești în lemn ale muzeului se împart în următoarele colecții: de lăzi, de mese, colecția de scaune, piese de mobilier, colecția de cuiere, colecția de instrumente muzicale, colecția de uz casnic și uz gospodăresc și colecția de unelte.

De asemenea, în patrimoniul muzeului se mai regăsește și colecția de pomicultură-viticultură. Aceasta este compusă din coșuri de struguri, fierăstrău pentru pomi, cioplitoare pentru parii de vie, dar și butoiașe pentru țuică. Mai există și colecția ce ne oferă obiecte din domeniul pădurăritului. Aici putem vedea topoare, ferestraie, țapinele și multe altele.

O altă categorie mare este cea a ocupaţiilor, care cuprinde un număr de 14 colecţii, însumând 989 piese de patrimoniu: păstorit – 121 de obiecte; agricultură – 123 de obiecte; cules din natură – 30 obiecte; pescuit – 23 obiecte; vânătoare – 23 obiecte; pomicultură-viticultură – 8 obiecte; pădurărit – 13 obiecte; industria alimentară – 22 obiecte; uz casnic – 192 obiecte; industria casnică textilă – 190 obiecte; transporturi – 77 obiecte; obiceiuri – 144 obiecte; albinărit – 21 obiecte; împletituri – 2 obiecte”, a arătat Roxana Man.

Parteneri
Silviu Prigoană, ultimele dorințe înainte de a muri. Ce a putut să spună cu doar puțin timp înainte să treacă în neființă
Redactia.ro
Cum arată cavoul-palat unde va fi înmormântat Silviu Prigoană?! A cerut să fie înhumat la secret, exact ca tatăl său?! Regina Întunericului: „Dacă nu-i respectăm dorința, se supără!”
Click.ro
Mesaj dur din partea unui general ucrainean pentru Donald Trump: Poporul nu vrea negocieri cu Rusia
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Băieții cei mari au făcut 'fortăreață' în jurul tatălui lor. Cum l-au onorat pe Silviu Prigoană în ultimul lui drum spre casă
Unica.ro
Cum alegi ouăle la magazin, ca să nu-ți iei țeapă
EVZ.ro
Fiica lui Ioan Crișan, acuzată că ar fi plănuit asasinarea tatălui ei, și cei doi complici au fost arestați preventiv. Cum a motivat instanța decizia, după ce în octombrie toți trei au fost eliberați
Spynews
Teo Trandafir este în doliu, dar nu poate plânge: N-am voie, voi fi exact cum el și-a dorit
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius și al lui Silvius
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro