Educația este esențială pentru orice om, iar primii cei 7 ani de acasă, spune o vorbă din popor, sunt de bază pentru viitorul adult. Într-o lume mereu în mișcare, într-o perioadă în care suntem bombardați cu mii și mii de informații, unele utile, altele mai puțin sau deloc, părinții tebuie să fie foarte atenți cu materialele educative pe care le lasă la îndemâna copiilor. O învățătoare din Argeș a tras, recent, un semnal de alarmă privind o carte descoperită într-o librărie celebră, scoasă de o editură la fel de cunoscută și apreciată de mulți români.
Alarma a fost dată de învățătoarea Alina Gheorghița după ce a postat pe Facebook un mesaj prin care critică în termeni duri o carte descoperită recent, de la editura Litera, pe care oricine o poate găsi în librării.
Mai mult, materialul „educațional” „Profu’ crede că învăț – caiet plin de idei ca să supraviețuiești anului școlar”, este scris sub forma unui ghid de supraviețuire la școală, astfel că, elevul este învățat de autor cele mai revoltătoare trucuri prin care își poate păcăli profesorii și părinții, fără să suporte consecințe.
Pe lângă faptul că toate sfaturile oferite contravin total unei bune educații, copii sunt încurajați să apeleze și la metode prin care își pun în pericol sănătatea, precum aceea de a da cu capul în carte:
„Dă cu capul aici! Instrucțiuni: Pune carte ape o suprafață tare, fă ceea ce scrie în cerc (dă cu capul aici), repetă pasul al doilea până îți dispare tot stresul. Încetează experimentul dacă îți pierzi conștința”, este doar un experiment din multele regăsite în acest îndrumar înfricoșător.
În urma „recomandărilor” care pun în pericol viața și sănătatea fizică și pishică a elevilr, învățătoarea atrage atenția părinților cu privire la existența acestei cărți extrem de nocivă pentru oricine. În plus, cartea este recomandată categoriei de vârstă 6-8 ani și 8-10 ani, o perioadă în care copiii memorează cele mai multe informații, încercând să le și pună în aplicare.
„Nu sunt o înapoiată, dar astăzi am suferit un șoc . Editura Litera a publicat o carte pentru copii. Acum cât timp nu cunosc, până astăzi eu nu am avut idee de existența unei astfel de cărți .
Cartea se numește „Profu’ crede că învăț – caiet plin de idei ca să supraviețuiești anului școlar” și, repet, este o carte pentru copii. Pe site-ul celor de la Cărturești este înscrisă în categoria „Materiale educaționale”, Vârstă Recomandată: 6-8 ani, 8-10 ani. Nimic scandalos până aici. Autorul a mai scris și alte cărți asemănătoare, un exemplu ar fi: „Șefu’ crede că muncesc – Caiet plin de idei ca să supraviețuiești săptămânii de lucru”. Ce simpatic!
Ne întoarcem, însă, la cartea pentru copii, aceea ne interesează. Răsfoind câteva pagini observ că are aspectul unui jurnal, cu desene atractive, captează ușor atenția!
Și apoi, începând să citesc mai atent, a început să îmi crească, la propriu, tensiunea. O să atașez mai jos câteva imagini din interiorul cărții pentru a le putea cerceta și dumneavoastra”, a transmis învățătoare.
În continuare, învățătoarea adresează o întrebare retorică vizavi de mesajul pe care îl pot înțelege copiii și părinții deopotrivă din această carte extrem de accesibilă oricui. La final, pedagogul își recunoaște neputința privind acceptarea unor astfel de materiale, care ar trebui să îi ajute pe elevi, nu să le ofere o perspectivă înșelătoare asupra vieții.
„Am o singură întrebare: Ce mesaj despre viață primește un copil împreună cu un astfel de dar din partea părinților? Ce mesaj primesc părinții care găsesc un astfel de material, publicat de o editură de renume, pe site-ul unei librării de renume la categoria „Materiale educaționale”?
Dacă asta înseamnă să fii deschis la minte și să îmbrățișezi modernismul, NU, mulțumesc! Azi vreau să fiu cât se poate de înapoiată! Sunt cumplit de furioasă!
P.S. Mă întreb dacă următorul titlu din serie va fi „Mama crede că o iubesc”. , a fost mesajul învățătoarei.
Vezi în galeria foto alte sfaturi oferite în cartea „Profu’ crede că învăț – caiet plin de idei ca să supraviețuiești anului școlar”.