La fundul sacului: cum vrea Guvernul să modifice legea ca să se poată împrumuta și mai mult

La fundul sacului: cum vrea Guvernul să modifice legea ca să se poată împrumuta și mai mult
Guvernul a ieșit, recent, pe piețele internaționale și a împrumutat o sumă record de trei miliarde de euro într-o singură zi. Are, potrivit legii, o țintă pe care nu o poate depăși, dar vrea să o modifice.
Ministerul Finanțelor propune înlocuirea unui articol dintr-o Hotărâre de Guvern din 2010. Acolo se menționează, pentru perioada 2019-2020, o țintă de 27 de miliarde de euro, bani care pot fi împrumutați de pe piețele internaționale.
Pentru a acoperi necesarul brut de finanțare, Finanțele vor să modifice această HG. Astfel, emisiunile de titluri pe piețele internaționale se pot duce până la 31 de miliarde de euro sau echivalent în orice valută, potrivit Hotnews.

De ce vor Finanțele să se împrumute și mai mult

Ministerul Finanţelor afirmă că intenţionează să menţină și să consolideze rezerva financiară în valută la un nivel de acoperire a necesarului brut de finanţare. Astfel, speră Guvernul, va reuși să preîntâmpine eventuale șocuri externe sau situații neprevăzute de deranj, care pot avea efect de domino până în România.

“În acest sens, Ministerul Finanţelor Publice va continua procesul de finanţare prin emisiuni de obligaţiuni de stat pe pieţele internaţionale de capital, în conformitate cu obiectivele asumate prin strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale, prin pregătirea etapelor legale necesare pentru valorificarea optimă a ferestrelor de oportunitate care permit execuţia cu eficienţă şi eficacitate a tranzacţiilor, asigurând în acelaşi timp o prezenţă constantă a României pe aceste pieţe”.
Proiect de modificare a HG

În forma sa actuală, legea permite Guvernului să emită obligaţiuni pe pieţele externe, în sumă maximă, în orice moment, de 27 miliarde euro sau echivalent în orice valută. E plafonul stabilit pentru perioada 2012-2020.

Cu obligațiunile emise deja în anii trecuți pe piețele internaționale, Guvernul s-a apropiat de plafonul maxim prevăzut de lege.

  • 2012 – 2,01 miliarde dolari și 1,5 miliarde euro
  • 2013 – 1,5 mld USD și 2 mld EUR
  • 2014 – 2 mld USD și 2,75 mld EUR
  • 2015 – 2 mld EUR
  • 2016 – 3,25 mld EUR
  • 2017 – 2,75 mld EUR
  • 2018- 1,2 mld USD și 3,75 mld EUR
  • 2019 – 3,00 mld EUR

Ce spunea Teodorovici despre deficitul bugetar al României

România a ieșit, la sfârșitul lunii martie, pe piețele externe și s-a împrumutat trei miliarde de euro. 1,35 de miliarde de euro e tranșa cu maturitatea de 30 de ani, 500 de milioane de euro pe 15 ani și 1,15 miliarde de euro pe maturitatea de 7 ani.

Sunt perioadele în care statul trebuie să returneze acești bani, cu dobânda aferentă. O dobândă care este de 4,65%, mai mare decât a Greciei. Asta înseamnă că România este mai puțin credibilă decât statul elen, cel care a trecut, timp de 10 ani, printr-un amplu program de asistență financiară.

Ministrul Finanțelor susținea că împrumutul uriaș luat de România este semn de încredere din partea investitorilor. Banii vor fi folosiți pentru acoperirea deficitului bugetar în acest an, adică golurile de la buget.

Totuși, de ce era nevoie de o sumă atât de mare? Teodorovici susținea că și PIB-ul României este mai mare.

„Anul acesta avem un deficit de 2,76%, care înseamnă 28 – 29 de miliarde de lei, acesta este deficitul care trebuie asigurat din piaţă, pe lângă ceea ce trebuie să asigur din piaţă pentru a refinanţa ceea ce este la scadenţă…Dacă PIB este mult mai mare faţă de anul trecut, da acum doi ani, cu 33% faţă de 2016, este normal ca suma (împrumutată – n. red.) să fie mult mai mare…Este o strategie de finanţare pe care Guvernul a prezentat-o în mod public la început de an”.
Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor