Ministerul Finanțelor s-a împrumutat, într-o singură zi, trei miliarde de euro în străinătate. Aproape jumătate din această sumă trebuie returnată în 30 de ani, a spus ministrul Eugen Teodorovici.
România a ieșit, miercuri, pe piețele externe și s-a împrumutat trei miliarde de euro. 1,35 de miliarde de euro e tranșa cu maturitatea de 30 de ani, 500 de milioane de euro pe 15 ani și 1,15 miliarde de euro pe maturitatea de 7 ani.
Sunt perioadele în care statul trebuie să returneze acești bani, cu dobânda aferentă. O dobândă care este de 4,65%, mai mare decât a Greciei.
Asta înseamnă că România este mai puțin credibilă decât statul elen, cel care a trecut, timp de 10 ani, printr-un amplu program de asistență financiară.
Ministrul Finanțelor susține că împrumutul uriaș luat de România este semn de încredere din partea investitorilor. Banii vor fi folosiți pentru acoperirea deficitului bugetar în acest an, adică golurile de la buget.
Totuși, de ce era nevoie de o sumă atât de mare? Teodorovici susține, la Digi24, că și PIB-ul României este mai mare.
„Anul acesta avem un deficit de 2,76%, care înseamnă 28 – 29 de miliarde de lei, acesta este deficitul care trebuie asigurat din piaţă, pe lângă ceea ce trebuie să asigur din piaţă pentru a refinanţa ceea ce este la scadenţă…Dacă PIB este mult mai mare faţă de anul trecut, da acum doi ani, cu 33% faţă de 2016, este normal ca suma (împrumutată – n. red.) să fie mult mai mare…Este o strategie de finanţare pe care Guvernul a prezentat-o în mod public la început de an”.
Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor
România s-a împrumutat la o dobândă mai mare decât cea la care se împrumută Grecia, deși statul elen nici măcar nu are un an de când a ieșit din programul de asistență financiară.
De remarcat că împrumutul e luat înainte de momentul la care agenția Standard & Poor’s ar trebuie să anunțe ratingul României. Unul care s-ar putea să fie retrogradat.
„Fiecare ţară are nivelul său de rating, este percepută într-un fel sau altul, de la caz la caz. Dar comparaţi sau verificaţi proporţiile vis-a-vis de cum se împrumuta Grecia anul trecut, sau acum doi ani. Nu este o diferenţă de cost, suntem percepuţi pozitiv la nivel internaţional. Sunt un pic dezamăgit de felul în care se poartă discuţiile în spaţiul public, de persoane care speculează”.
Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor
Un deputat PNL, prezent în studio, l-a întrebat pe ministrul Finanțelor de ce Guvernul nu a anunțat intenția de a se împrumuta. Finanțele ar fi dat dovadă de lipsă de transparență, în opinia liberalului.
„Ştiţi ce înseamnă, ca ministru de Finanţe, să ieşi cu o zi-două înainte şi să spui că vrei să te împrumuţi cu suma X? Orice ţară are o procedură foarte clară când vrea să iasă pe pieţele exerne, pentru că în momentul ăla preţul creşte. S-a ajuns la 8,7 miliarde de euro dorinţă de a împrumuta România, asta înseamnă că se bucură de încredere. Am avut de unde să alegem, a fost suprasubscriere”.
Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor
Suma împrumutată de România din străinătate este cea mai mare sumă atrasă într-o singură zi. De asemenea, este pentru prima dată când se apelează la un împrumut pe 30 de ani.
Miercuri au fost atrase trei miliarde de euro, în condițiile în care, anul trecut, statul a atras 3,75 miliarde de euro și 1,2 miliarde de dolari de pe alte pieţe.
„România are nevoie de bani mai mulţi şi se împrumută din ce în ce mai mult. E o greşeală strategică ce a făcut Guvernul”.
Florin Cîțu, senator PNL