Românii sunt înnebuniți după pâine. În timp ce multe alte nații au înlocuit-o cu altceva sau chiar au eliminat-o din alimentația lor, românii rămân la credința că o masă fără pâine e degeaba.
Postul Crăciunului este unul din cele mai aspre, iar pentru asta românii și-au schimbat total alimentația. Posibilitățile de meniu sunt limitate pentru unii dintre ei care nu se aventurează la diversitatea de produse fără ingrediente de origine animală și se opresc la produse de patiserie, paste, cartofi, multă pâine, etc. Pe de altă parte, imediat după această schimbare urmează festinul de Crăciun, care e și mai și. Nutriționistul Laura Ene vine în ajutor cu câteva ponturi și combinații alimentare care i-ar putea ajuta pe cei mai mulți în această perioadă.
Așa poți să-ți păstrezi și silueta nu departe de kilogramele cu care ești obișnuit, nefăcând excese prea multe. Preparatele astfel pot să fie sănătoase, gustoase și dietetice. Cea mai grea de crezut și de făcut e cina. Pentru seară e o variantă bună să mănânci salate sau mâncăruri gătite cu măsline, brânză tofu și garnitură de legume. „Legumele care se potrivesc seara ar fi ciupercile, fasolea verde, varza, vinetele, dovleceii, ardeii, chiar sub forma de ardei copți. Există o multitudine de alegeri posibile, cu condiția ca toate alimentele să fie gătite sub forma ”sănătos, gustos și dietetic”, spune Laura Ene. Orice masă bogată care depășete orele 20:00 este considerată mâncare de noapte, asta fiind una din lucrurile pe care trebuie să le ai mereu în vedere.
„Postul este o mare provocare, mai ales pentru cei care se străduiesc să slăbească. Important e să alegem făinoase integrale, pâine integrală, de graham, de secară pe care să o combinăm cu o fasole bătută, humus, zacuscă sau salată de vinete. Asta s-ar potrivit cel mai bine în prima parte a zilei. Sigur, are încărcătură calorică destul de mare, dar aceste calorii pot fi consumate până seara. Nu este deloc potrivit însă să mâncăm sandwich-uri de genul acesta seara. Nu fasolea bătută în sine, ci faptul că o decorăm cu foarte multă ceapă prăjită. Nici măcar ceapa prăjită nu este o problemă, atât timp cât este prăjită într-o lingură de ulei.Și dacă pentru trei porții de mâncare folosim o lingură de ulei, și prăjim ceapa în această lingură de ulei, adăugând puțină apă și suc de roșii, ne poate ieși un rântaș dietetic permis pentru oricine”
Laura Ene, nutriționist