Micul dejun este prima masă a zilei, iar mulți oameni optează pentru ceva ușor și rapid, fie că sunt în grabă sau pur și simplu nu au dorința de a găti la primele ore ale dimineții. Unii români consumă slănină cu ceapă la micul dejun, însă este benefic pentru organism? Iată ce spune un neurochirurg.
Prof. Ciurea ne spune care este secretul unei vieți sănătoase. Alimentația este foarte importantă, însă asta nu înseamnă că nu avem voie să ne bucurăm de plăcerile noastre vinovate din când în când, chiar dacă nu sunt tocmai sănătoase. Răspunsul este simplu: echilibru.
„Să mâncăm ce am învățat să mâncăm în copilărie. Acele prime elemente se implementează în celule noastre. (…) Este foarte greu să schimbi alimentația. În primul rând, alimentația sănătoasă pe care o știm și o credem este alimentația pe care o cere organismul și suntem – mai mult sau mai puțin – sclavii acestei alimentații. Răspunsul este: echilibru. Să știm ce ne face rău. Ne place slana. Ne place și ceapa. Dar totul cu măsură! Acesta este răspunsul! Și să reținem că și vârsta contează”, a spus neurochirurgul Vlad Ciurea în cadrul podcastului moderat de Damian Drăghici pe YouTube.
Un alt lucru important și esențial de care trebuie să ținem cont este să fim conștienți că mișcarea este foarte importantă. Da, poți consuma fast-food sau alte produse nesănătoase, cu limite, desigur, însă fă și mișcare pentru a compensa caloriile pe care le-ai consumat.
Un alt sfat venit din partea prof. Ciurea este trezitul cât mai de dimineață. Potrivit acestuia, o oră ideală de culcare este între 21:30 și 22:00, iar primul lucru pe care îl faci de dimineață este să respiri aer curat în fața geamului deschis.
„Prima băutură – un pahar de apă la temperatura camerei. Apoi, ceva dulce: dar nu zahăr, ci fruct sau ciocolată.
Micul dejun. Fără grabă, fără știri cu accidente, fără telefon. Ne încarcă negativ. Recomand să ascultăm muzică.
La prânz, nu foarte multă mâncare. Celula nervoasă vrea fructe și legume proaspete, dar nu din cele importate, și vitamina E (cel mai mare protector împotriva Alzheimer) – pe care o găsim în nuci, semințe, migdale, alune, piersici, pește slab, sunt foarte multe.
Seara: o friptură și un pahar de vin. Pledez pentru pește. Alcoolul în exces afectează centrii nervoși!”, a explicat pe contul de Facebook neurochirurgul Vlad Ciurea, doctor în ştiinţe medicale şi profesor universitar.
Alte lucruri benefice pentru creierul uman sunt plimbările, mai ales la aer curat. Discuțiile agreabile despre subiecte care te pasionează sunt, de asemenea, lucruri pe care creierul uman le iubește.