Aproape toată lumea a ținut în viața sa o cură de slăbire sau și-a impus măcar pentru o scurtă vreme niște restricții alimentare. Mihaela Bilic a dat cărțile pe față și a spus unde greșesc, de fapt, românii în această ecuație?
Cunoscutul medic nutriționist a dezvăluit care este cea mai mare greșeală din cauza căreia nu reușim să slăbim cu toate că urmăm o dietă sau avem niște restricții alimentare.
Mihaela Bilic susține că atunci când ne dorim să slăbim nu trebuie să uităm de plăcerile noastre. Iată că și organismul are un trecut de care se îndepărtează greu și care-i face rău în cele din urmă.
Chiar și atunci când trebuie să scădem din kilograme nu trebuie să renunțăm la satisfacția noastră pentru a nu ”se produce o hiperexcitabilitate a poftelor și dorințelor, cu un decalaj între foame și nevoi”, arată antena3.ro.
Concret, când vine vorba despre mâncare există mereu un vinovat – corpul care cere sau mintea care vrea și ea, astfel intervenind o confuzie uriașă în cel care dorește să facă o schimbare din acest punct de vedere.
Oamenii ajung să se simtă neputincioși și în final să abandoneze dieta sau gândul că va reuși în acest mod să slăbească. Relația cu mâncarea e complexă și greu de controlat pentru majoritate.
– primul, homeostatic, este bazat pe nevoile organismului ca să rămână în echilibru și are ca instrument senzația de foame; el ne furnizează impulsurile necesare pentru a avea o greutate de echilibru
– al doilea, hedonic, este bazat pe pofte și produce comportamentul/acțiunea necesare satisfacerii acestor pofte.
„A crea iluzia pacienților că un sistem voluntar de control ar fi de dorit în locul unui sistem automat și eficient, s-a dovedit a fi utopic și păgubos. Cortegiul de reguli, interdicții, avertizări și recomandări asociate controlului mental al greutății a dus la o degradare a relației oamenilor cu mâncarea. Emoțiile și gândurile negative au devenit partenerii de masă cei mai frecvenți: frica de lipsuri, de a fi mâncat prea mult, de a nu fi mâncat suficient, de a-ți fi foame, de a te îngrășa, de a nu slăbi, de a mânca prost, de a mânca gras, de a mânca dulce… Chiar simplul fapt de a mânca împiedică consumatorul să se concentreze pe singurul lucru cu adevărat esențial pentru greutatea lui de echilibru: să simtă plenar plăcerea necesară dispariției poftei/dorinței de a mânca”
Mihaela Bilic