12 ian. 2024 | 14:08

Greșeala care te lasă fără permis în 2024. Codul Rutier vine cu noi schimbări

News
Greșeala care te lasă fără permis în 2024. Codul Rutier vine cu noi schimbări
Greșeala care te lasă fără permis în 2024. Codul Rutier vine cu noi schimbări

Schimbări importante în Codul Rutier din 2024. Din noul an apar mai multe modificări în ceea ce privește regulile șoferilor, care devin mult mai dure. La ce trebuie să fii atent, dacă nu vrei să rămâi fără permis. Urmează sancțiuni mai severe pentru conducătorii auto.

Reguli aspre pentru șoferi

În anul 2024, noul Cod Rutier a fost actualizat, aducând schimbări semnificative în ceea ce privește sancțiunile pentru șoferii care încalcă limitele de viteză. Printre noile reglementări se numără amenzi mai severe și posibilitatea suspendării permisului de conducere pentru cei care încalcă regulile pe drumurile județene.

Vezi și: Rolul semaforului verde intermitent. Mulți șoferi habar n-au care este regula, de fapt. Riscă amenzi mari

Una dintre modificările esențiale aduse de noua legislație rutieră este ajustarea punctului de amendă, care acum reprezintă 5% din salariul minim brut pe țară. În consecință, noul punct de amendă a crescut la 165 de lei, marcând o creștere de 20 de lei în comparație cu anul 2023.

Aceste schimbări au fost introduse pentru a întări aplicarea regulilor de circulație și pentru a descuraja comportamentele imprudente ale șoferilor. Ele reprezintă un efort continuu al autorităților de a asigura siguranța rutieră și de a responsabiliza pe deplin conducătorii auto care încalcă normele de circulație.

În România, legislația rutieră stabilește limitele de viteză în funcție de tipul de drum, având în vedere diverse condiții și specificități ale infrastructurii. Astfel, șoferii sunt obligați să respecte următoarele limite:

  • 130 km/h pe autostradă
  • 120 km/h pe drum expres
  • 100 km/h pe drum naţional european (E)
  • 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri
  • 50 km/h în localitate.

Șoferii riscă să rămână fără permis

În România, legislația rutieră stabilește limitele de viteză în funcție de tipul de drum, având în vedere diverse condiții și specificități ale infrastructurii. Astfel, șoferii sunt obligați să respecte următoarele limite:

  • 130 km/h pe autostradă
  • 120 km/h pe drum expres
  • 100 km/h pe drum naţional european (E)
  • 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri
  • 50 km/h în localitate.

Te-ar putea interesa și: Schimbări Cod Rutier 2024: permis valabil doar 5 ani pentru acești români. Cine va trebuie să-și schimbe carnetul după 15 ani

Cu toate acestea, pe anumite segmente de drum, autoritățile pot impune limite de viteză diferite, în funcție de condițiile specifice. De exemplu, în interiorul localităților, administratorul drumului poate stabili o limită de viteză de până la 80 km/h.

Un aspect important este acela că depășirea limitelor de viteză poate aduce consecințe serioase, inclusiv sancțiuni financiare și suspendarea permisului de conducere. Amenzile pot ajunge până la 3.300 de lei, iar perioada de suspendare a permisului poate atinge până la 120 de zile.

Sancțiunile pentru depășirea limitelor de viteză sunt gradate în funcție de cât de mult se depășește viteza maximă admisă:

  • 10 – 20 km/h: 2-3 puncte de amendă
  • 21 – 30 km/h: 4-5 puncte de amendă
  • 31 – 40 km/h: 6-8 puncte de amendă
  • 41 – 50 km/h: 9-20 puncte de amendă
  • peste 50 km/h: 9 – 20 de puncte de amendă + suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile
  • peste 70 km/h: 9 – 20 de puncte de amendă + suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile.

Prin urmare, este esențial ca șoferii să fie conștienți de limitele de viteză și să le respecte pentru a evita consecințele neplăcute ale încălcării acestora.

Lipsa unui document aduci mii de lei amendă

Circulația pe drumurile publice fără Inspecția Tehnică Periodică (ITP) valabilă poate atrage amenzi serioase pentru șoferi. În conformitate cu legislația în vigoare, fiecare vehicul trebuie să aibă efectuat ITP-ul pentru a se asigura că îndeplinește standardele de siguranță și de mediu.

ITP-ul reprezintă un proces esențial de evaluare și verificare a stării tehnice a vehiculelor, iar absența acestuia poate duce la sancțiuni financiare substanțiale pentru șoferi. Amenda pentru circulația cu un vehicul fără ITP poate ajunge până la 6.600 de lei.

Citește și: ITP 2024. Vehiculele care scapă de inspecția tehnică periodică. S-a schimbat legea

În cazul în care un vehicul circulă fără ITP sau cu înmatricularea suspendată, șoferul poate primi un număr de puncte de amendă, afectând astfel dosarul său de conducere. Este important de menționat că amenda aplicată pentru un vehicul cu înmatriculare suspendată este de 20 de puncte.

Aceste sancțiuni, pe lângă impactul financiar semnificativ, pot avea și consecințe practice asupra deținătorului vehiculului. În plus față de amenda de până la 6.600 de lei, șoferii riscă și pierderea talonului și a plăcuțelor de înmatriculare ale vehiculului.

Pentru a evita astfel de probleme, șoferii sunt sfătuiți să țină cont de data de expirare a ITP-ului și să efectueze reviziile necesare în termenul legal. În caz contrar, consecințele pot fi costisitoare și pot afecta negativ posibilitatea de a conduce în viitor.

Amintim că există cinci clase de sancțiuni:
  • clasa I (2-3 puncte-amendă): 330 – 495 de lei;
  • clasa a II-a (4-5 puncte-amendă): 660 – 825 de lei;
  • clasa a III-a (6-8 puncte-amendă): 990 – 1.320 de lei;
  • clasa a IV-a (9-20 de puncte-amendă): 1.485 – 3.300 de lei;
  • clasa a V-a (21-100 de puncte-amendă): 3.465 – 16.500 de lei.
Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Minunea românească. Construcția care îi uimește pe toți. Lucrările sunt în toi
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Cine este Cristela Georgescu, de fapt. S-a aflat ce a făcut soția lui Călin Georgescu
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro