11 ian. 2024 | 16:17

ITP 2024. Vehiculele care scapă de inspecția tehnică periodică. S-a schimbat legea

Utile
ITP 2024. Vehiculele care scapă de inspecția tehnică periodică. S-a schimbat legea
Ce trebuie să știe toți șoferii români

ITP 2024. Ministerul Transporturilor propune modificări semnificative în ceea ce privește inspecția tehnică periodică (ITP) pentru anumite categorii de vehicule. În conformitate cu proiectul de ordonanță lansat în consultare publică pe 9 ianuarie, se propune exceptarea vehiculelor lente de la ITP, iar autovehiculele de închiriat vor beneficia de o inspecție tehnică valabilă timp de 6 luni.

Ce vehicule scapă de ITP

Proiectul Ministerului Transporturilor vizează adăugarea unei noi categorii de vehicule denumită „vehicul lent,” pentru care Registrul Auto Român va emite un atestat tehnic conform reglementărilor aplicabile. 

Vezi și: Cât este amenda pentru ITP expirat în 2024. Toți șoferii trebuie să știe asta

Cu toate acestea, introducerea acestei categorii a ridicat întrebări cu privire la necesitatea efectuării inspecțiilor tehnice periodice pentru aceste vehicule.

Proiectul propune modificări la Ordonanța Guvernului nr. 81/2000 privind ITP-ul vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România. 

Conform propunerilor, vehiculele lente vor fi exceptate de la ITP, având în vedere că viteza maximă constructivă a acestora nu depășește 25 km/h. 

Această decizie ia în considerare deja existența unei exceptări similare pentru mașinile și utilajele autopropulsate pentru lucrări cu aceeași viteză maximă.

Citește și: Codul Rutier 2024 vine cu amenzi de până la 3.300 de lei. Poți să rămâi și fără numerele de înmatriculare la mașină

„Dată fiind viteza redusă de circulație și numărul limitat al acestor autovehicule, se apreciază că această exceptare nu va avea un impact semnificativ asupra siguranței rutiere,” se menționează în nota de fundamentare a proiectului.

În prezent, sunt deja exceptate de la ITP mașinile autopropulsate cu o viteză maximă sub 25 km/h, vehiculele cu șenile, tramvaiele și cele cu tracțiune animală. 

Propunerile actuale extind această exceptare și către noua categorie de vehicule lente, contribuind la clarificarea reglementărilor privind inspecțiile tehnice periodice.

ITP 2024. Ce trebuie să știe șoferii

Pe 9 ianuarie 2024, Ministerul Transporturilor a inițiat procesul de consultare publică conform prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, în legătură cu proiectul de Ordonanță a Guvernului pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul transportului rutier.

Află detalii: Anunţ de la RAR pentru români. Este vorba despre ITP, unde poate fi făcut de acum. E o mare uşurare pentru şoferi

Proiectul de act normativ propune următoarele modificări:

Exceptarea vehiculelor lente de la inspecția tehnică periodică

Se dorește clarificarea că vehiculele lente, cu o viteză maximă constructivă de până la 25 km/h, sunt exceptate de la inspecția tehnică periodică.

Această excepție se bazează pe similaritatea cu mașinile și utilajele autopropulsate pentru lucrări cu aceeași viteză maximă, pentru care exista deja o exceptare similară. Având în vedere viteza redusă de circulație și numărul limitat al acestor vehicule, se consideră că această exceptare nu va avea impact semnificativ asupra siguranței rutiere.

Periodicitatea inspecției tehnice periodice pentru autovehiculele de tip RENT CAR

Se propune ca autovehiculele utilizate în serviciul de închiriere să fie supuse inspecției tehnice periodice la intervale de 6 luni, indiferent dacă sunt utilizate pentru transport în regim de închiriere sau pentru serviciul de închiriere.

Citește și: Codul Rutier 2024 vine cu amenzi de până la 3.300 de lei. Poți să rămâi și fără numerele de înmatriculare la mașină

Această modificare asigură că autovehiculele închiriate fără șofer vor fi supuse unei inspecții regulate, contribuind astfel la îmbunătățirea siguranței rutiere.

Clarificarea dispozițiilor referitoare la comisia de examinare

Se propune o clarificare a componentei comisiei de examinare menționate în articolul 67, indicând că se referă la comisia de examinare teoretică.

Aceasta este necesară din cauza caracteristicilor constructive care permit prezența unei singure persoane în cabină în timpul examinării practice. Această ajustare respectă prevederile privind circulația vehiculelor pe drumurile publice.

Parteneri
Cum arată locul de veci al lui Gigi Becali. Gazonul dintre morminte, provenit de la FCSB
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Moarte neașteptată în showbiz! Artistul a pierdut lupta cu boala la doar 54 de ani! Prietenii sunt în stare de șoc
Unica.ro
Netflix, premieră cu Cameron Diaz. În ce film joacă
EVZ.ro
Mesajul transmis de iubita lui Babasha, după scandalul imaginilor controversate, din intimitate, cu artistul. Ce spune femeia care îl va face tată / FOTO
Spynews
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Decizia venită marți, 19 Noiembrie
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
FĂRĂ PENSIE de SĂRBĂTORI! LOVITURĂ pentru SENIORI, anunță BACIU
Mediaflux
”Am luat o pauză”. Vlad Gherman și Oana Moșneagu trec printr-o situație dificilă! Actorul a făcut declarații | FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro