12 ian. 2024 | 13:52

Rolul semaforului verde intermitent. Mulți șoferi habar n-au care este regula, de fapt. Riscă amenzi mari

News
Rolul semaforului verde intermitent. Mulți șoferi habar n-au care este regula, de fapt. Riscă amenzi mari
Un semafor surprins pe culoarea verde

În încercarea de a fluidiza traficul în intersecțiile mari și zonele aglomerate, autoritățile de circulație au introdus un sistem de semaforizare secundară, respectiv,semaforul verde intermitent. Acest tip de semafor le permite șoferilor să vireze la dreapta sau la stânga chiar și atunci când semaforul principal indică roșu. Cu toate acestea, nerespectarea regulilor în această situație poate atrage amenzi semnificative pentru șoferii neatenți sau neinformați suficient.

Ce semnificație are semaforul verde intermitent

Semaforul intermitent funcționează ca un ajutor al semaforului principal. De obicei, acesta este reprezentat printr-o săgeată de culoare verde, orientată spre direcția în care se permite virajul, sau poate fi o simplă lampă verde, sub care se află o săgeată indicativă.

Astfel, în momentul în care semaforul principal arată culoarea roșie, semaforul secundar începe să clipească, semnalizând permisiunea de a vira în direcția indicată.

Cu toate acestea, un aspect foarte important pentru șoferi este acela privind înțelegerea faptului că, semaforul verde intermitent nu anulează regulile de circulație generale.

Tocmai de aceea, șoferii sunt obligați să dea prioritate pietonilor și vehiculelor care traversează intersecția pe culoarea verde a semaforului principal.

De asemenea, toți șoferii trebuie să se asigure că virajul se poate face în condiții de siguranță totală.

CITEȘTE ȘI: Codul Rutier 2024 vine cu amenzi de până la 3.300 de lei. Poți să rămâi și fără numerele de înmatriculare la mașină

Regula pe care mulți șoferi nu o știu sau nu o respectă

Regula semaforului verde intermitent este simplă în teorie, dar creează adesea confuzie în trafic. Semaforul verde intermitent le permite șoferilor să vireze la dreapta sau la stânga chiar și atunci când semaforul principal este roșu.

Cu toate acestea, este esențial să se acorde prioritate atât pietonilor, cât și vehiculelor care se deplasează pe culoarea verde a semaforului principal. Nerespectarea acestei reguli poate duce la accidente și, fără abateri, la aplicarea de amenzi.

Un aspect care îi pune adesea în dificultate pe șoferi este acela de a stabili corect momentul și modalitatea de acordare a priorității. Astfel, unii conducători auto fie nu opresc pentru a lăsa pietonii să treacă, fie nu acordă prioritate celorlalte vehicule care traversează intersecția legal.

Pe de altă parte, există și situații în care șoferii stau pe banda de viraj la dreapta, blocând astfel traficul, deși intenționează să continue drumul înainte.

CITEȘTE ȘI: Cresc amenzile pentru șoferi de la 1 ianuarie 2024. Cât va fi punctul în România

Amenda primită pentru nerespectarea legii

Conform reglementărilor în vigoare, dacă o bandă de circulație este dedicată exclusiv pentru viraj la dreapta sau stânga și este marcată corespunzător cu o săgeată care indică direcția obligatorie, atunci conducătorii auto sunt obligați să respecte această indicație.

Asta înseamnă că doar cei care efectuează virajul indicat de marcaj au dreptul să folosească respectiva bandă. Există însă șoferi care încearcă să ocolească aglomerația traficului prin ocuparea acestor benzi dedicate virajelor, cu intenția de a continua drumul înainte, odată ajunși la semafor.

Acest comportament neadecvat încalcă regulile de circulație și creează confuzie și potențiale situații de risc în trafic. În conformitate cu legislația rutieră, „nerespectarea regulilor privind schimbarea benzii de circulație sau a direcției de mers” constituie contravenție și se sancționează cu 2 puncte de amendă, adică o sancțiune de 330 de lei.

Această măsură are scopul de a descuraja comportamentul neregulamentar în trafic și de a asigura un mod ordonat și sigur de circulație.

Parteneri
De ce s-a stins, de fapt, actorul Mircea Diaconu. Fiica sa vine cu dezvăluiri cutremurătoare. "Am sufletul sfâșiat"
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Care este 'marele păcat' pe care credincioșii îl fac în Ajunul Crăciunului. Preotul Vasile Ioana avertizează: 'Dragii mei, vă implor! Nu se face!'
Unica.ro
Denzel Washington s-a făcut preot! E înrăzboi cu Hollywood-ul
EVZ.ro
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Spynews
Decizie pentru Călin Georgescu. George Simion a dat vestea despre alegerile prezidențiale din 2025
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
CĂLIN GEORGESCU, la CURTEA de APEL! DECIZIE privind ANULAREA ALEGERILOR
Mediaflux
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Mireasa sezon 10. Mesajul Laurei și al lui Mihai după ce au câștigat Marele Premiu. Ce au transmis cei doi
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro