Greșeala care îți brânzește ciorba de burtă. Ce nu faci bine, de fapt, și cum poți să o dregi
Este unul dintre cele mai îndrăgite preparate tradiţionale româneşti, însă puţine sunt gospodinele care îl fac “ca la carte”. Specialiştii îţi explică, în sfârşit, care este greşeala care îţi brânzeşte ciorba de burtă şi îi dă un aspect neplăcut.
Cum faci să nu se brânzească ciorba de burtă
Deşi este un preparat tradiţional românesc extrem iubit şi făcut în mai toate restaurantele, multe dintre gospodine fac o greşeală care brânzeşte ciorba de burtă. Dacă şi ţie ţi s-a întâmplat şi nu ştii motivul, specialiştii îţi explică tot ce trebuie să ştii despre asta.
“Acest fel de mâncare pare că se face pentru birjari beți, dar are cel mai sofisticat și pretențios mod de pregătire în toată bucătăria românească. Este acru și dulce, cald și catifelat, gras, dar delicat, eclectic și simplu în același moment”, spunea regretatul Radu Anton Roman.
Motivele care ar putea duce la brânzirea ciorbei de burtă sunt legate de smântână: are prea puţine grăsimi, este prea rece sau a fost adăugată direct în oală, fără a fi amestecată înainte cu gălbenuşuri şi o parte din lichidul fierbinte.
Aşadar, pentru a scăpa de aspectul neplăcut, smântâna nu se adaugă niciodată direct în vas. Conform bucătarilor pricepuţi, gălbenuşurile şi smântâna trebuie foarte bine amestecate, după care se toarnă peste ele două-trei polonice din ciorba fierbinte. Lichidul obţinut se pune în oală după două minute de la stingerea focului. În cazul în care nu ai o smântâna cu peste 30% grăsime, este indicat să adaugi o linguriţă de faină. .
Dacă ciorba s-a brânzit, ai două variante pentru a o drege. Prima ar fi să amesteci cu un blender/mixer şi să mai adaugi apoi smântână, iar a doua să scoţi toată burta şi să pui altă apă.
Cea mai bună reţetă de ciorbă de burtă
Ingrediente necesare:
- 1,5 kg burta proaspătă de vită
- 2 genunchi de vită cu tendoane
- 3-4 morcovi medii
- 3-4 felii subţiri ţelină
- 1 rădăcina pătrunjel
- 3-4 căţei usturoi
- 200 g smântâna grasă
- 3 gălbenuşuri proaspete
- 5-6 linguri oţet.
Mod de prepare:
Genunchii şi burta (tăiată în 2-3 bucăţi mai mici) se pun într-o oală mare şi se acoperă cu 6 litri de apă rece în care punem şi o lingură rasă de sare. Se pune pe foc mic şi se lasă la fiert pentru aproximativ două ore (nu utiati să luaţi spuma formată).
După scurgerea timpului, adăugăm şi legumele curăţate şi tăiate în bucăţi potrivite. Se pune capac şi se lasă la fiert până când legumele sunt moi, scrie Laura Adamache. Burta şi genunchii se scot apoi din ciorbă şi se lasă la răcit. Cu ajutorul unei palete scoatem şi legumele. Burta de vită se taie şuviţe subţiri şi se pune înapoi în lichid.
Se dă din nou la fiert pentru jumătate de oră, apoi stingem focul, aşteptăm 2-3 minute şi adăugăm smântâna amestecată cu gălbenuşurile. La final, punem oţetul şi usturoiul zdrobit.