Cum faci sarmale de post cu ciuperci și smântână vegetală

Cum faci sarmale de post cu ciuperci și smântână vegetală
Cum faci sarmale de post cu ciuperci și smântână vegetală

Dacă vrei să te bucuri de gustul mâncărurilor tradiționale și în perioada de post, poți pregăti o rețetă de sarmale de post cu ciuperci, chiar dacă ai renunțat defintiv la carne sau doar temporar.

Rețetă de sarmale de post cu ciuperci și smântână vegetală

Sarmalele de post cu ciuperci sunt o alternativă gustoasă la tradiționalele sarmale din carne de porc, utilizând produsele potrivite de post. Astfel, poți reinventa un preparat foarte cunoscut cu ingrediente vegetale naturale și sănătoase și să îl savurezi la mesele în familie. Așadar, încearcă și tu sarmalele de post cu ciuperci!

Ingrediente sarmale de post cu ciuperci

  • 250 g orez (1 cană)
  • 150 g ciuperci (1-2 cani)
  • 2 linguri soia granule (dacă nu vrei să foloșesti soia, dublează cantitatea de ciuperci)
  • 3 cepe taiate mărunt
  • 1 morcov razuit fin
  • 3 linguri pastă de roșii
  • 1 linguriță cimbru
  • 1 linguriță marar verde
  • 1 linguriță amestec de legume uscate
  • 1 lingură fulgi de drojdie inactivă
  • 4-5 linguri de ulei
  • sare după gust
  • 1 varză murată

Mod de preparare sarmale de post cu ciuperci

Mai întâi, granulele de soia se pun la înmuiat vreme de zece minute în apă caldă, apoi se scurg de lichid. Ceapa și morcovul se călesc în doar puțină apă și ulei, după care se adaugă ciupercile tocate și granulele de soia. Se adaugă apoi orezul spălat bine, legumele uscate, sarea, fulgii de drojdie, cimbrul și pasta de roșii. Apoi, se desfac frunzele de varză și se îndepărtează cotorul. Se împachetează apoi sarmalele de post cu ciuperci și orez și se așază imediat într-o oală în care s-au pus în prealabil 3-4 linguri de varză tocată pe fund. După ce se așază toate sarmalele, se pune apă sau bulion și se fierb pentru o oră, cu capac. Se servesc apoi cu mămăliguță caldă și smântână vegetală, fiind o alegere excelentă pentru perioadele în care nu se consumă carne.

Beneficiile ciupercilor

Ele sunt un aliment foarte sănătos, în special pentru că sunt bogaate în proteine și vitamine, fiind considerate un substitut pentru carne. Cipercile pot fi consumate în salate, în supe, iar anumite specii de ciuperci sunt considerate a fi o adevărată delicatesă. 100 de grame de ciuperci este echivalentul a aproximativ 25 de calorii, iar în plus, ciupercile sunt foarte sățioase. Acestea conțin apă și fibre și sunt perfecte pentru persoanele care vor să slăbească.

Ciupercile previn anxietatea și oboseala, și reduc senzația de epuizare datorită conținutului de zinc si vitamine B.  De asemenea, ciupercile sunt singura legumă bogată în vitamina D.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI