Fasolea cu ciolan este tradițională de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, astfel că face parte din meniul tradițional de sărbătoare. Mai jos, ți-am pregătit o rețetă de fasole cu ciolan pe care să o pregătești și tu acasă.
Fasolea cu ciolan este cel mai cunoscut și îndrăgit fel de mâncare de la noi din țară. Aceasta se consumă în orice perioadă a anului, iar din fericire, se gătește foarte ușor. Iată, așadar, cum faci cea mai bună fasole cu ciolan.
Mai întâi fierbe ciolanul la foc mic. După ce carnea a fiert, scoate-o apoi din zeama în care a fiert şi las-o să se răcească. Păstrează această zeamă în care a fiert carnea. Apoi, în paralel, fierbe fasolea în apă fără sare, până când boabele sunt fierte pe jumătate. Apoi, toacă ceapa şi taie morcovul rondele și rumenește totul în ulei. Mai adaugă și boiaua de ardei şi las-o să se rumenească puţin. Adaugă și carnea de pe os, tăiată în bucăţi potrivit de mari, fasolea (fără apa în care a fiert), după care acoperă totul cu zeama în care a fiert carnea. Adaugă apoi pasta de tomate, lingura de miere, foile de dafin, coriandrul măcinat şi chimenul şi lasă totul să fiarbă la foc mic până când toate ingredientele sunt fierte. Nu uita să asezonezi totul cu sare şi piper după gust. De menționat este că fasolea cu ciolan se servește cu o porție de murături!
Fasolea boabe conține o cantitate impresionantă de fibre, care sunt necesare pentru un tranzit intestinal bun și pentru evitarea constipației. De asemenea, fasolea uscată este considerată unul dintre alimentele care contribuie la prevenirea cancerului de colon și la menținerea sănătății colonului. Fasolea mai ajută și la slăbit. Astfel că în 150 de grame de fasole boabe fiartă avem între 200 și 300 de calorii, în funcție de soi. Numărul de calorii este considerat foarte mic, raportat la starea de sațietate pe care o conferă. Prin urmare, dacă vrei să slăbești, atunci consumă cât mai multe ciorbe de fasole, dar și salate cu fasole fiartă.