Greșeala banală pe care o fac gospodinele care pun îngrășământ la plante. Așa se pot arde

Greșeala banală pe care o fac gospodinele care pun îngrășământ la plante. Așa se pot arde
Greșeala pe care o fac gospodinele care pun îngrășământ la plante

Pasiunea multora pentru plante, fie că locuiesc la curte sau într-un apartament, transformă vietățile verzi într-un adevărat companion. La fel cum animalele au nevoie de îngrijire și atenție, și plantele necesită grija noastră. Dincolo de apă, unele gospodine aleg să adauge îngrășământ la plante, însă multe dintre ele fac o greșeală banală. Iată ce nu ar trebui să faci niciodată florilor tale.

Ce greșeală fac gospodinele care pun îngrășământ la plante

Dacă abia descoperi pasiunea pentru grădinărit și îngrijirea plantelor, trebuie să cunoști câteva aspecte esențiale. Dincolo de rolul lor decorativ, aceste ființe vii au nevoie de toată atenția și grija noastră. Pe lângă nevoia de apă, unele plante pot fi susținute cu ajutorul îngrășămintelor. Însă multe gospodine fac o greșeală banală când pun îngrășământ la plante.

Plantele necesită condiții adecvate de iluminare, apă și nutrienți pentru a se dezvolta armonios, însă toate acestea se schimbă în funcție de anotimp. Cum zilele reci fac multe plante să intre în hibernare sau să își încetinească procesul de creștere, îngrășămintele le pot ajuta să renască mai puternice în primăvară. Însă aceste substanțe trebuie folosite cu precauție pentru că pot arde plantele. Gospodinele trebuie să aleagă îngrășământul potrivit în funcție de tipul de plantă pe care o îngrijesc.

Cum se fertilizează plantele în sezonul rece

În mod normal, primăvara și vara ne bucurăm de plante în toată splendoarea lor. Cu flori și roade, frunze verzi și vioaie, însă perioada rece le încetinește sau le aduce în modul de hibernare pentru a-și conserva energia și nutrienții până la primele raze de primăvară. Fertilizarea ar putea fi însă un ajutor pe care-l oferim micilor prieteni verzi, chiar și iarna.

Totuși, pentru a ne asigura că plantele nu se ard, specialiștii în horticultură recomandă utilizarea unui îngrășământ adecvat tipului de plante pe care le îngrijim. Având în vedere condițiile nefavorabile din sezonul rece, fertilizarea ar trebui să le ajute să își recupereze energia și să le hrănească pentru a reveni la viață primăvara.

Ce tip de îngrășământ e potrivit plantelor verzi

Chiar dacă nu este neapărat necesar acest pas, fertilizarea le poate oferi puieților un avantaj pentru reluarea ciclului de viață. Totuși, nu toate plantele verzi au nevoie de același tip de îngrășământ. Astfel:

  • plantele adaptate la frig au nevoie de un îngrășământ organic precum humus, compost sau gunoi de grajd o dată pe lună. Un strat de aproximativ 2 sau 5 cm este suficient.
  • plante care nu tolerează frigul: au nevoie de un îngrășământ mineral. Adaugă doar o lingură în jurul tulpinii, o dată pe lună.

Putem fertiliza toate plantele în timpul iernii, cu excepția plantelor carnivore care necesită insecte mici pentru a se hrăni.