Noul îngrășământ eco pe care fermierii îl pun la legume. Marius și Lioara au dat lovitura cu această afacere inedită

Noul îngrășământ eco pe care fermierii îl pun la legume. Marius și Lioara au dat lovitura cu această afacere inedită
Noul îngrășământ eco pe care fermierii îl pun la legume. Marius și Lioara au dat lovitura cu această afacere inedită sursa foto: agrointel.ro

O afacere cu adevărat inedită în agricultură, peleți de îngrășământ eco din lână de oaie, a fost pusă pe picioare de doi tineri din Sibiu și este o premieră pentru România.

Noul îngrășământ eco pe care fermierii îl pun la legume

Astfel, Marius Laabs și Lioara Vasilescu au pariat pe agricultura din România. La începtul acestui an cei doi au înființat Naked Sheep SRL, firma care produce îngrășământ organic în creierii munților din Transilvania, în comuna Șura Mică de lângă Sibiu.

Astfel, lâna este recoltată de la oi, fără a le face vreun rău acestora, fiind crescute cu mare grijă în munții Carpați. Aceste oi sunt și hrănite natural, chiar și pe timpul iernii, indică informarea.

”Ne mândrim cu faptul că produsul nostru este 100% organic, acesta menținându-se în sol până la 6 luni, unde eliberează în mod constant îngrăsământ pentru plantă. Planta are nevoie de o irigare de capacitate mică, un pelet absorbind apa de până la 4 ori greutatea proprie”, a precizat Marius Laabs, co-fondatorul Naked Sheep, conform Agrointel.

După perioada de utilizare, peletul este biodegradabil. Astfel, îngrăsământul eco funcționează ca un substrat fizic în care planta se fixează. Ei i se aduce valori nutriționale de azot, fosfor, dar și alte elemente.

De precizat este că îngrășământul bio din lâna oilor ar trebuit să demareze din luna februarie, însă din cauza pandemiei, montarea mașinilor de producție nu s-a putut efecta deoarece inginerii germani care trebuiau să dea avizul nu au putut călători. Din atare motiv, capacitatea de producție este mică în prezent.

”În momentul de față avem o capacitate de 10 tone pe lună, dar o vom ridica la 25 de tone, iar când se va lucra la două schimburi, capacitatea de producție va crește la 50 de tone pe lună. In primul an de producţie estimăm vânzări de 9 milioane de lei, iar pentru anul viitor țintim o dublare a acestora”, a mai declarat Marius Laabs, co-fondator al Naked Sheep.

Utilizarea îngrăsământului eco Naked Sheep

Pentru legume se adaugă 70 până la 150 g pe mp, în funcție de cererea de fertilizare a plantei
• 150 g pe mp pentru legume foarte exigente precum roșiile, castraveții și varza
• 100g pe mp pentru legume obișnuite, precum morcovii, salata
• 70 g pe mp pentru legume cu un nivel scăzut de azot, cum ar fi mazărea, ridichea și fasolea

”Pentru plantele în ghiveci se adaugă aproximativ 10g (două linguri) pentru a se amesteca cu 1 litru de sol, iar pentru copaci de dimensiuni normale: puneți aproximativ 100 g în sol. Produsul nostru este ideal pentru orice tip de cultură, de la cele de seră până la cele de câmp. Se poate folosi cu precădere ca o alternativă pentru perioadele și locurile în care recoltele sunt afectate de seceta pedologică”, a declarat și Lioara Vasilescu, co-fondator al Naked Sheep SRL.

De precizat este și faptul că fertilizatorul se vinde în pachete de 450g, 1 kg, 5 kg, 15 kg, 25 kg sau Big Bag de 500 kg. Un kilogram de peleți se poate achiziționa cu 50 de lei, însă prețul acestuia scade odată cu creșterea cantității achiziționate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI