Gigi Becali a fost audiat în noiembrie 2019 de procurorii DNA într-un dosar de spălare de bani, în cazul unui teren revendicat, în care a fost acuzat împreună cu nepotul său, Vasile Geambazi. Astăzi, la rândul său, patronul FCSB i-a chemat în fața judecătorilor pe procurorii DNA care l-au amendat. Latifundiarul din Pipera a cerut anularea ori măcar diminuarea sancțiunilor.
Vizibil deranjat și ironic, Becali declara în 2019 că este urmărit penal și are calitatea de suspect. După ce a fost condamnat definitiv în trei dosare și a petrecut un an și zece luni de închisoare, acesta a fost acuzat de spălare de bani. Ar fi primit 60 de milioane de euro drept despăgubiri în contul unei suprafețe de 21 de hectare de teren în Voluntari.
Becali cumpărase în 2006 drepturile litigioase de la moștenitori, iar cum statul nu-l putea retroceda în natură, el a cerut despăgubiri. S-a judecat cu Autoritatea Națională de Restituire a Proprietăților. Patronul FCSB a împărțit banii cu Geambazi. O parte au fost folosiți pentru echipa de fotbal unde oficial era Geambazi finanțatorul. Și acesta a fost pus sub învinuire, tot pentru spălare de bani.
„Cunoscând că despăgubirea a fost stabilită în urma supraevaluării frauduloase, cei doi oameni de afaceri ar fi disimulat proprietatea și dreptul de dispoziție asupra despăgubirii. De asemenea, prin multiple transferuri succesive, intervalate și reciproce, cei doi oameni de afaceri ar fi efectuat o serie de operațiuni bancare, în perioada 2014-2019, în scopul separării și ascunderii sumei de originea ilicită”, transmitea Biroul de Presă al DNA.
Procesul care vizează amenda primită de latifundiar pe 22 decembrie 2020 a fost deschis de milionar luna precedentă. Instanța ar fi trebuit să dea deja un verdict. Potrivit legii: „amenda judiciară se aplică de organul de urmărire penală prin ordonanţă, iar de judecătorul de drepturi şi libertăţi, de judecătorul de cameră preliminară şi de instanţa de judecată, prin încheiere;persoana amendată poate cere anularea ori reducerea amenzii.
Cererea de anulare sau de reducere se poate face în termen de 10 zile de la comunicarea ordonanţei ori a încheierii de amendare; dacă persoana amendată justifică de ce nu şi-a putut îndeplini obligaţia, judecătorul de drepturi şi libertăţi, judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată poate dispune anularea ori reducerea amenzii”.