În urmă cu cinci ani toată Europa suferea ca umare a așa-zisei epidemii de pestă porcină africană. România, important exportator, avea să fie lovită din plin de epidemie, iar multe afaceri de gen aveau să resimtă pierderi masive. Printre aceste firme românești se numără și cea pentru care gigantul din România și-anunță interesul de a o cumpăra.
Anul 2018 avea să devină un an dezastruos, mai ales pentru afacerile din domeniul creșterii porcilor. Europa de Est a fost martora mai multor focare de virus în timpul verii, România fiind cea mai afectată.
Primul caz a fost semnalat în ianuarie 2018, în apropierea graniței cu Ucraina, iar de atunci România a raportat peste 900 de focare, majoritatea în rândul animalelor de fermă, fiind raportate aici peste 355.000 de cazuri din 2014.
Pesta porcină africană, care afectează doar mistreții, mistreții, porcii de tufiș și porcii domestici, este endemică în Africa subsahariană și de Vest și a fost detectată pentru prima dată în Kenya în 1921. Oamenii de știință sunt de acord că nu există riscuri pentru sănătatea oamenilor, potrivit Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor.
Cu toate astea, deși nu existau riscuri, se lua decizia de a decima șeptelul de porci crescuți, fie în fermele de producție, fie în ogradele românilor. În ceea ce privesc afacerile din domeniu, multe au avut pierderi masive, unele intrând chiar în faliment.
Printre acestea s-a aflat și Carniprod Tulcea, nevoită în acel an să-și închidă ferma de porcine pe care o deținea la acel moment. Dar, conform datelor, firma reușea să-și mențină afacerea de producție de carne și produse din carne activă, având și profituri substanțiale.
Deși cu cifră de afaceri bună și cu profit cât să se mențină pe piață, CarniProd Tulcea a intrat în vizorul unei alte mari companii, gigantul din România anunțându-și intenția de a cumpăra compania, conform celor de la Profit.ro. Este vorba de Scandia Sibiu, parte a Scandia Food, iar cei de la Profit.ro mai spun că în acest moment tranzacția este sub analiza celor de la Consiliul Concurenței.
Datele arată că valoarea reală a tranzacției Carniprod Tulcea, cu cei 300 de angajați ai săi, s-ar ridica la nu mai puțin de 10 milioane de euro, dar se așteaptă decizia Consiliului Concurenței, de altfel confirmată de directorul general al Carniprod Tulcea, conform publicației infotulcea.ro:
„Astfel de tranzacții sunt avizate de Consiliul Concurenței, după cum ați precizat. Dacă cei de la Consiliul Concurenței v-au confirmat acest lucru, eu nu pot confirma și nici infirma așa ceva din motive obiective.
Dacă o astfel de tranzacție se va realiza vă dați seama că va fi un comunicat, însă la acest moment eu nu vă pot da niciun comunicat” a declarat Nicolae Ciuleac directorul general al Carniprod Tulcea și acționarul majoritar al acestei companii.