În ultima săptămână, 14 noi focare au fost depistate de către autorități în Ialomița, iar cele mai multe focare fiind din cauza circulației persoanelor. Județul Ialomița se află pe primul loc în România în ceea ce privește incidența pestei porcine. Aici s-au identificat 210 focare active.
Peste porcină se întinde în tot județul Ialomița
Potrivit autorităților sanitar-veterinare din județul Ialomița, la originea acestor îmbolnăviri se află mai multe cauze. Câteva dintre acestea sunt: vânzarea și cumpărarea de animale fără documente sanitare veterinare, efectuarea de tratamente medicamentoase, cu persoane neautorizate asupra animalelor ce prezentau semne de boală.
Totodată, un alt motiv pentru apariția bolii ar putea fi hrănirea animalelor cu furaje recoltate din imediata apropiere a zonelor împădurite sau a zonelor în care au fost observați mistreți, precum și nerespectarea regulilor minime de biosecuritate la nivelul exploatațiilor.
Aici este vorba despre utilizarea comună a încălțămintei și îmbrăcămintei în momentul în care se intră în adăpostul porcinelor, vizitarea zonelor împădurite sau vizitarea altor exploatații cu porcine.
Peste porcină a fost identificată zilele trecute și în ferma de la Căzănești, acolo unde sunt aproximativ 24.000 de porci, potrivit directorului DSVSA Ialomița, Mihai Puia. O anchetă epidemiologică se află în desfășurare, iar momentan nu se știe cum a fost răspândit virusul peste porcine africane.
Focar de pestă porcină în Sectorul 6 din Capitală
Edilul Sectorului 6 a confirmat un focar de pestă porcină, iar, la rândul său, Prefectura Capitalei a anunțat deciziile luate. Prin urmare, toate porcinele din localitate trebuie să fie ținute în curte, fără a avea acces la pășunat.
Prefectura Capitale a aprobat un plan de măsuri pentru eliminarea focarului de pestă porcină din Sectorul 6 al Capitalei, în urma ședinței din Centrul Local de Combatere a Bolilor din București.
„Toate porcinele din localitate se vor ține închise în curte, fără acces la păşunat şi bălţi, pentru a împiedica venirea în contact a porcinelor domestice cu animalele sălbatice.
Toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte la porcinele din curtea proprie vor fi anunţate fără întârziere medicului veterinar din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bucureşti.
Toate cazurile în care cadavrele de porcine sunt descoperite în locuri publice se comunică fără întârziere DSVSA Bucureşti, a mai dispus Centrul de Combatere a Bolilor al Municipiului Bucureşti.
Până la clarificarea situaţiei sub aspect epidemiologic din exploataţia non-profesională în care a fost confirmată pesta porcină africană se interzice organizarea pe teritoriul Municipiului Bucureşti de pieţe, târguri sau expoziţii de păsări şi animale”.