Când vine vorba de piața produselor congelate, România este a doua ca mărime din Europa după Polonia. Cu toate acestea, economia și consumul României s-au comportat mai bine în ultimii ani. Asta o face o destinație mai interesantă pentru exporturile de alimente și investițiile în prelucrarea alimentelor. În ultimii 5 ani, sectorul alimentar românesc s-a dezvoltat rapid din cauza creșterii cererii. Una din marile companii din industrie, Scandia Food România intră în acest segment, după ce a achiziționat de curând o nouă fabrică.
Dimensiunea pieței alimentelor congelate a fost evaluată la 291,8 miliarde de dolari în 2019. Se estimează că va ajunge la 404,8 miliarde de dolari până în 2027. Alimentele congelate sunt definite ca produse alimentare care sunt conservate la temperaturi scăzute și utilizate peste o perioadă lungă.
Piața produselor congelate cuprinde diverse produse alimentare, inclusiv mese gata, legume și fructe, cartofi, carne, etc.. Mâncărurile gata congelate includ, de asemenea, alimente gata preparate, brutărie, gustări și deserturi ambalate.
Companii, cum ar fi hoteluri, catering, restaurante și lanțuri de fast-food, se numără printre utilizatorii principali de produse alimentare congelate. Carnea și păsările de curte și fructele de mare congelate sunt printre cele mai utilizate articole alimentare din America de Nord și Europa.
Europa este cea mai mare piață de panificație și deserturi congelate. Industria alimentară congelată cu amănuntul evoluează. Acum se află în faza sa naștentă pe piețe precum India. Cu toate acestea, a asistat la o creștere constantă din ultimii ani.
Vânzările pe piața produselor congelate din România au crescut din 2015. Valoarea vânzărilor a ajuns la 364,6 milioane de lei în 2020. Analliștii se așteaptă să crească la 412,2 milioane de lei români în acest an. Membru al UE din 2007 și membru NATO din 2004, România este în prezent cea mai dinamică piață din UE.
Scandia Food România, producătorul local de conserve, și-a anunțat intrarea pe piața produselor congelate. Anunțul a fost făcut după ce Scandia Food România a achiziționat o fabrică de ultimă generație specializată în producția de preparate congelate pe bază de carne.
Fabrica sa este situată în județul Ilfov, și odată cu această achiziție, Scandia Food România va avea o capacitate de producție pentru produsele congelate de 200 de tone pe lună. Fabrica de alimente congelate va fi operată de compania creată în acest scop, Scandia Food Frozen. Produsele fabricii sunt vândute prin parteneri interni și externi în țări precum Olanda sau Israel. Achiziția s-a făcut cu un împrumut de 6 milioane de euro, împrumut finanțat de Banca de stat CEC.
„România are nevoie de astfel de proiecte, care să confirme potențialul de dezvoltare al economiei românești. Și suntem gata să oferim sprijin și expertiză oricărei inițiative menite să contribuie la creșterea competitivității și la dezvoltarea durabilă a economiei”, a declarat Bogdan Neacșu, directorul general al CEC Bancă.
Înțelegând necesitatea unor finanțări externe, și crearea unui portofoliu durabil, Scandai Food România a intrat și pe piața imobiliară din Sibiu. Compania a investit 30 de milioane de euro într-un proiect rezidențial din centrul orașului. Situat pe platforma logistică a vechii fabrici Scandia, proiectul rezidențial va cuprinde șapte clădiri cu un total de 600 de apartamente, a declarat Scandia Food România într-un comunicat de presă.
„Dezvoltarea unui mare produs rezidențial în Sibiu, orașul nostru natal, a venit pe fondul dezvoltării pieței imobiliare, precum și din dorința de a satisface așteptările noii generații de tineri activi. Proiectul este în faza de dezvoltare.
Am obținut autorizația urbană zonală în acest an. De asemenea, suntem deschiși la orice oportunități de asociere sau vânzare către potențiali parteneri specializați pentru acest proiect de top.”, declară Andrei Ursulescu, managerul geneal al Scandia Food România.
Sibiul este una dintre principalele piețe rezidențiale din România, potrivit companiei de consultanță imobiliară SVN România, care este, de asemenea, consultant și agent pentru proiectul Scandia. Peste 2.000 de apartamente și case sunt livrate în fiecare an în Sibiu.
Creată în 1922 ca „Fabrica de mezeluri și conserve Theil” din Sibiu, Scandia Foods a devenit o companie cu proprietate 100% privată în 2001, în urma unei licitații publice.
Scandia Food România are două fabrici, la Sibiu și Hunedoara, și operează trei restaurante în București. În 2018, Scandia Food s-a extins în Spania prin achiziționarea unei fabrici de conserve de pește pentru 2,8 milioane de euro.