Gigantul din Germania care vine în România! Două mari companii au încheiat un parteneriat pentru a produce furgonete electrice la scară largă în Europa. Întreprinderea comună anunțată joi va ajuta fiecare producător auto să își extindă afacerile cu furgonete electrice cu baterii de mari dimensiuni. Demersul vine în condițiile în care Mercedes-Benz intenționează să renunțe treptat la furgonetele cu motor pe gaz până în 2025. Vestea a făcut ca acțiunile Rivian să crească cu 9% în tranzacțiile de dimineață. Trebuie reamintit aici că miliardarul George Soros este unul din acționarii Start-Up-ului Rivian.
Împreună, companiile plănuiesc să construiască și să opereze o fabrică în Europa. Fabrica ar urma să producă camionete pentru ambele mărci. În acest moment Rivian, care are un contract de furnizare a 100.000 de camionete electrice de livrare (EDV) pentru Amazon, începe să caute alți clienți comerciali.
Mercedes-Benz se pregătește să lanseze următoarea generație de furgonete electrice Sprinter anul viitor. Gigantul din Germania care vine în România, produce patru furgonete electrice, eVito Panel Van, eSprinter, eVito Tourer și EQV, pe lângă viitoarele sale eCitan și EQT.
În prezent, Rivian produce furgonete electrice pentru Amazon, care deține o participație de 18% în cadrul startup-ului și are un contract pentru 100.000 de unități. Constructorul auto intenționează să înceapă să vândă furgoneta comercială și altor clienți anul viitor.
Parteneriatul va intra în producție în câțiva ani, potrivit Mercedes-Benz. Noua fabrică de vehicule electrice va fi situată în apropierea uneia dintre fabricile existente ale Mercedes-Benz în Europa. Va servi drept prima prezență internațională a Rivian pe continent.
Mercedes nu a vrut să dezvăluie locația exactă, cu excepția faptului că a spus că este în Europa Centrală sau de Est. O posibilă locație, deși este doar o supoziție, ar putea fi România, gigantul Mercedes fiind deja prezent aici.
Analiștii spun că parteneriatul va ajuta fiecare companie să își eficientizeze investițiile și costurile. Furgonetele se vor baza pe platforma de furgonete electrice Mercedes-Benz, VAN.EA, și pe platforma Rivian de a doua generație Rivian Light Van (RLV) a companiei Rivian.
Cu toate acestea, acordul este în prezent doar un memorandum de înțelegere și este supus aprobării autorităților de reglementare. Ford a dizolvat anul trecut un parteneriat pentru construirea unui EV cu Rivian.
„Mercedes-Benz este una dintre cele mai cunoscute și respectate companii auto din lume. Credem că împreună vom produce furgonete electrice cu adevărat remarcabile
Produsele noastre nu vor fi doar în beneficiul clienților noștri, ci și al planetei”, a declarat R.J. Scaringe, directorul general al Rivian, într-un comunicat, conform publicației Bloomberg.
Rivian a produs 4.401 vehicule în al doilea trimestru, un salt de 72% față de trimestrul precedent. A livrat 4.467 de vehicule, o creștere de 264% față de primul trimestru.
Compania a reiterat că este pe drumul cel bun pentru a-și atinge obiectivul de producție de 25.000 de vehicule electrice pentru 2022, dar acest lucru reprezintă jumătate din estimarea sa inițială de 50.000.
Rivian spune că nu se așteaptă să fie profitabilă în viitorul apropiat. Accelerarea producției a fost agitată, cu dificultățile de creștere tipice pentru un start-up.
Problemele legate de lanțul de aprovizionare la nivelul întregii industrii au afectat în mod special Rivian, deoarece nu a stabilit încă relații puternice cu furnizorii.
Cu toate acestea, Ives își menține ratingul Outperform, în timp ce a ridicat ținta de preț a acțiunilor RIVN de la 40 de dolari la 45 de dolari, „reflectând o încredere suplimentară în povestea producției.”