11 nov. 2020 | 16:05

Gem de gutui. Ce trebuie să adaugi ca să îți iasă perfect. Rețetă ca la bunica acasă

Știri generale
Gem de gutui. Ce trebuie să adaugi ca să îți iasă perfect. Rețetă ca la bunica acasă
Cum se face cel mai bun gem de gutui

Cum se face gemul de gutui sau marmelada dulce și aromată pe care bunicile noastre pregăteau la începutul toamnei. Rețeta este simplă, gustoasă și ideală de a fi consumată împreună cu un desert sau chiar cu o friptură.

Gem de gutui. Ce trebuie să adaugi ca să îți iasă perfect

Gemul de gutui, cunoscut și sub numele de marmeladă naturală, este unul dintre deserturile care poate fi consumat ca atare ori alături de alte preparate. Iată ce ai de făcut!

Ingredinte pentru gem de gutui:

  • 1,5 kg gutui; O lămâie; 750 g zahăr;
  • ½ baton de vanilie;
  • 2-3 cuișoare sau scorțișoară

Mod de preparare gem de gutui

Gutuile se spală, se taie în felii și se curăță de semințe. Acestea nu se decojesc de coajă. Gutuile tăiate se pun într-un litru de apă rece împreună cu zeama de lămâie, întrucât aceasta previne oxidarea fructelor și ajută la păstrarea culorii deschise. Vasul cu gutui se pune apoi pe foc, pentru aproximativ zece minute din momentul în care a început să fiarbă. Se strecoară apoi zeama și se păstrează doar fructele moi. Zeama în care au fiert gutuile poate fi păstrată pentru rețeta de peltea de gutui.

Gutuile se pun înapoi în vas, se adaugă zahărul împreună cu 100 ml de apă și se pune totul la fiert. Se amestecă treptat și se lasă apoi totul la fiert, până ce compoziția începe să scadă. Între timp, se adaugă și vanilia. Dacă vrei un gem de gutui mai dulce, poți să mai adaugi zahăr. Gemul trebuie să fiarbă 20 -30 de minute, timp în care scade suficient și prinde consistența perfectă. Apoi, gemul de gutui se toarnă fierbinte în borcane curate șisterilizate, se închid cu capace și se lasă la răcit. Borcanele se păstrează în cămară pentru la iarnă.

Rețetă gem de gutui dulce – ingrediente

    • 2 kg gutui;
    • 700 g zahăr;
    • 500 g apă;
    • Zeama de la o lămâie

Mod de preparare

Se spală și se curăță gutuile, chiar și de coajă. Se taie gutuile în cubulețe ori se dau prin răzătoare, iar după aceea se stropesc cu zeama de lămâie. Se pune apa într-un vas la fiert împreună cu zahărul și se amestecă până se obține un sirop. Nu trebuie lăsat foarte mult la fiert întrucât siropul va mai fierbe și împreună cu gutuile. Se amestecă apoi siropul cu gutuile și se pune totul la fiert până când scade zeama și  gemul începe să se lege. Se lasă pe foc aproximativ 30 de minute, însă se amestecă continuu, pentru a nu se prinde de fundul vasului. Când  este gata, gemul de gutui se pune în borcane curate și sterilizate, se închid borcanele și se întorc invers. Apoi, se acoperă borcanele cu prosoape și se lasă să se răcească lent.

Parteneri
Cum arată locul de veci al lui Gigi Becali. Gazonul dintre morminte, provenit de la FCSB
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Moarte neașteptată în showbiz! Artistul a pierdut lupta cu boala la doar 54 de ani! Prietenii sunt în stare de șoc
Unica.ro
Loredana, costume speciale pt show-ul aniversar. Unde și-a făcut vedeta toate hainele pe care a purtat la concerte
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Decizia venită marți, 19 Noiembrie
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
FĂRĂ PENSIE de SĂRBĂTORI! LOVITURĂ pentru SENIORI, anunță BACIU
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro