Cum se face gemul de gutui sau marmelada dulce și aromată pe care bunicile noastre pregăteau la începutul toamnei. Rețeta este simplă, gustoasă și ideală de a fi consumată împreună cu un desert sau chiar cu o friptură.
Gemul de gutui, cunoscut și sub numele de marmeladă naturală, este unul dintre deserturile care poate fi consumat ca atare ori alături de alte preparate. Iată ce ai de făcut!
Gutuile se spală, se taie în felii și se curăță de semințe. Acestea nu se decojesc de coajă. Gutuile tăiate se pun într-un litru de apă rece împreună cu zeama de lămâie, întrucât aceasta previne oxidarea fructelor și ajută la păstrarea culorii deschise. Vasul cu gutui se pune apoi pe foc, pentru aproximativ zece minute din momentul în care a început să fiarbă. Se strecoară apoi zeama și se păstrează doar fructele moi. Zeama în care au fiert gutuile poate fi păstrată pentru rețeta de peltea de gutui.
Gutuile se pun înapoi în vas, se adaugă zahărul împreună cu 100 ml de apă și se pune totul la fiert. Se amestecă treptat și se lasă apoi totul la fiert, până ce compoziția începe să scadă. Între timp, se adaugă și vanilia. Dacă vrei un gem de gutui mai dulce, poți să mai adaugi zahăr. Gemul trebuie să fiarbă 20 -30 de minute, timp în care scade suficient și prinde consistența perfectă. Apoi, gemul de gutui se toarnă fierbinte în borcane curate șisterilizate, se închid cu capace și se lasă la răcit. Borcanele se păstrează în cămară pentru la iarnă.
Se spală și se curăță gutuile, chiar și de coajă. Se taie gutuile în cubulețe ori se dau prin răzătoare, iar după aceea se stropesc cu zeama de lămâie. Se pune apa într-un vas la fiert împreună cu zahărul și se amestecă până se obține un sirop. Nu trebuie lăsat foarte mult la fiert întrucât siropul va mai fierbe și împreună cu gutuile. Se amestecă apoi siropul cu gutuile și se pune totul la fiert până când scade zeama și gemul începe să se lege. Se lasă pe foc aproximativ 30 de minute, însă se amestecă continuu, pentru a nu se prinde de fundul vasului. Când este gata, gemul de gutui se pune în borcane curate și sterilizate, se închid borcanele și se întorc invers. Apoi, se acoperă borcanele cu prosoape și se lasă să se răcească lent.