24 oct. 2020 | 18:00

De ce sunt gutuile înecăcioase și alte 10 curiozități despre fructele-vedetă ale toamnei

Știri generale
De ce sunt gutuile înecăcioase și alte 10 curiozități despre fructele-vedetă ale toamnei
De ce sunt gutuile inecacioase si alte caracteristici

Din marea varietate de fructe ale toamnei se numără și gutuile. Gutuile sunt formate din 70% apă, 7% zaharuri, 0,5% protide, tanin, calciu, fosfor, fier, potasiu, seleniu, fibre, magneziu, vitamina A, B și C. De asemenea, conținutul de calorii este unul redus, de aproximativ 57 calorii la 100grame. Gutuile se coc toamna, dar se pot găsi pe piață pe tot timpul anului, și se consumă în diferite forme: coapte, fierte, sub formă de ceai, marmeladă, extract sau suc.

De ce sunt gutuile înecăcioase?

Gutuile conțin tanin, o substanță astringentă. De aici apare senzația de înecare la înghițire. Prin conținutul său de tanin, se recomandă persoanelor care suferă de tranzit intestinal accelerat (diaree).

de ce sunt gutuile inecacioase?

de ce sunt gutuile inecacioase?

Pentru a nu mai avea senzația de disconfort la înghițire, gutuile se pot rade pe răzătoare și se pot, de asemenea, combina cu mere sau oricare alte fructe cu o consistență mai moale.

Curiozități despre gutui

1. Reduc tusea

Printre beneficiile oferite de aceste fructe se poate include și cel de calmant al inflamațiilor din gât, atenuează tusea, și eliberează căile respiratorii. Acest rezultat este dat de efectul emolient generat de mucilagii. Se recomandă infuzia făcută din semințele de gutui (o linguriță la o cană cu apă fierbinte). Se consumă, de preferat, de două ori pe zi, timp de o săptămână.

2. Întăresc inima

Se spune că gutuile întăresc inima, adică pot preveni infarctul. Acest efect este generat de conținutul de potasiu. Substanțele peptidice ajută la scăderea tensiunii și a colesterolului.

3. Indicate în problemele intestinale

Frunzele de gutui se pot utiliza pentru a reduce diareea. Compotul de gutui poate reduce crampele intestinale, disconfortul provocat de ulcer și diareea. Dacă se consumă zilnic, pot regla tranzitul intestinal, dar sunt contraindicate persoanelor cu tendință spre constipație.

4. Indicate pentru un somn liniștit

Gutuile sunt, de asemenea, indicate în lupta cu insomniile, reduc starea de agitație și nevroza.

5. Recomandate împotriva diferitelor tipuri de afecțiuni

Atât gutuia cât și semințele sunt recomandate pentru persoanele ce se confruntă cu afecțiuni bucale, afte, gingivite, faringite, arsuri, iritații ale pielii.

Curiozitati despre gutui

Curiozitati despre gutui

6. Uz cosmetic

Chiar dacă nu este un lucru foarte cunoscut, coaja de gutuie poate fi folosită împotriva ridurilor. Pentru preparare se lasă coaja de gutuie la macerat timp de 15 zile într-o  cantitate redusă de alcool. Substanța rezultată se utilizează în loțiunile cosmetice.

7. Ajută la slăbit

Prin conținutul redus de calorii, pot fi consumate cu încredere în diete. Coaja fiind bogată în fibre, oferă sațietate și facilitează digestia.

8. Proprietăți antiinflamatoare

Fiind bogate în vitamina C, gutuile acoperă necesarul zilnic al unui adult. Vitamina C se recomandă persoanelor care au probleme cu imunitatea, dar au și efect antiinflamator. În tratarea cistitei și dermatitei atopice și reumatismelor se recomandă consumul de gutui. Fructele se pot pregăti în cuptor și consuma zilnic.

9. Reduc greața și tratează vărsăturile

Pentru a avea efect împotriva senzației de greață și vărsături, gutuile se consumă fierte sau coapte. Efectul este dat de capacitatea diuretică a fructelor.

10. Contribuie la circulația sângelui

Prin conținutul ridicat de fier, cupru și zinc, precum și de minerale, gutuile au un rol esențial în producerea hemtiilor (celulelor roșii). Astfel că, gutuile stimulează circulația sanguină și oxigenează întreg organismul.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Apocalipsa economică pentru Europa a început!
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro