24 oct. 2020 | 18:00

De ce sunt gutuile înecăcioase și alte 10 curiozități despre fructele-vedetă ale toamnei

Știri generale
De ce sunt gutuile înecăcioase și alte 10 curiozități despre fructele-vedetă ale toamnei
De ce sunt gutuile inecacioase si alte caracteristici

Din marea varietate de fructe ale toamnei se numără și gutuile. Gutuile sunt formate din 70% apă, 7% zaharuri, 0,5% protide, tanin, calciu, fosfor, fier, potasiu, seleniu, fibre, magneziu, vitamina A, B și C. De asemenea, conținutul de calorii este unul redus, de aproximativ 57 calorii la 100grame. Gutuile se coc toamna, dar se pot găsi pe piață pe tot timpul anului, și se consumă în diferite forme: coapte, fierte, sub formă de ceai, marmeladă, extract sau suc.

De ce sunt gutuile înecăcioase?

Gutuile conțin tanin, o substanță astringentă. De aici apare senzația de înecare la înghițire. Prin conținutul său de tanin, se recomandă persoanelor care suferă de tranzit intestinal accelerat (diaree).

de ce sunt gutuile inecacioase?

de ce sunt gutuile inecacioase?

Pentru a nu mai avea senzația de disconfort la înghițire, gutuile se pot rade pe răzătoare și se pot, de asemenea, combina cu mere sau oricare alte fructe cu o consistență mai moale.

Curiozități despre gutui

1. Reduc tusea

Printre beneficiile oferite de aceste fructe se poate include și cel de calmant al inflamațiilor din gât, atenuează tusea, și eliberează căile respiratorii. Acest rezultat este dat de efectul emolient generat de mucilagii. Se recomandă infuzia făcută din semințele de gutui (o linguriță la o cană cu apă fierbinte). Se consumă, de preferat, de două ori pe zi, timp de o săptămână.

2. Întăresc inima

Se spune că gutuile întăresc inima, adică pot preveni infarctul. Acest efect este generat de conținutul de potasiu. Substanțele peptidice ajută la scăderea tensiunii și a colesterolului.

3. Indicate în problemele intestinale

Frunzele de gutui se pot utiliza pentru a reduce diareea. Compotul de gutui poate reduce crampele intestinale, disconfortul provocat de ulcer și diareea. Dacă se consumă zilnic, pot regla tranzitul intestinal, dar sunt contraindicate persoanelor cu tendință spre constipație.

4. Indicate pentru un somn liniștit

Gutuile sunt, de asemenea, indicate în lupta cu insomniile, reduc starea de agitație și nevroza.

5. Recomandate împotriva diferitelor tipuri de afecțiuni

Atât gutuia cât și semințele sunt recomandate pentru persoanele ce se confruntă cu afecțiuni bucale, afte, gingivite, faringite, arsuri, iritații ale pielii.

Curiozitati despre gutui

Curiozitati despre gutui

6. Uz cosmetic

Chiar dacă nu este un lucru foarte cunoscut, coaja de gutuie poate fi folosită împotriva ridurilor. Pentru preparare se lasă coaja de gutuie la macerat timp de 15 zile într-o  cantitate redusă de alcool. Substanța rezultată se utilizează în loțiunile cosmetice.

7. Ajută la slăbit

Prin conținutul redus de calorii, pot fi consumate cu încredere în diete. Coaja fiind bogată în fibre, oferă sațietate și facilitează digestia.

8. Proprietăți antiinflamatoare

Fiind bogate în vitamina C, gutuile acoperă necesarul zilnic al unui adult. Vitamina C se recomandă persoanelor care au probleme cu imunitatea, dar au și efect antiinflamator. În tratarea cistitei și dermatitei atopice și reumatismelor se recomandă consumul de gutui. Fructele se pot pregăti în cuptor și consuma zilnic.

9. Reduc greața și tratează vărsăturile

Pentru a avea efect împotriva senzației de greață și vărsături, gutuile se consumă fierte sau coapte. Efectul este dat de capacitatea diuretică a fructelor.

10. Contribuie la circulația sângelui

Prin conținutul ridicat de fier, cupru și zinc, precum și de minerale, gutuile au un rol esențial în producerea hemtiilor (celulelor roșii). Astfel că, gutuile stimulează circulația sanguină și oxigenează întreg organismul.

Parteneri
Ce trebuie să pui pe masă, neapărat, ASTAZI de Sfântul Dumitru pentru a atrage norocul, protecția și belsugul
Redactia.ro
Tunelul faimos din România care va fi readus la viață. A fost construit de Anghel Saligny și a avut un rol important timp de aproape 100 de ani
Click.ro
„Ce dracu' să facem cu ei?”. Militari ruși, înregistrați când vorbesc despre sosirea nord-coreenilor pe front
Digi24
ȘOCANTI!!! Cum arăta Ilinca Vandici înainte de operații. IMAGINILE bombă au scăpat pe net
Vocea.biz
Una dintre cele mai sexy vedete din România s-a pocăit! 'Mi-a vorbit Dumnezeu... E foarte greu de explicat în cuvinte'
Unica.ro
Rețeta care face furori pe internet. Care e ingredientul vedetă
EVZ.ro
Laura Crișan ar fi vrut să incendieze casa moștenită de la familia ei! Declarațiile halucinante ale unui martor: ”Pentru a scăpa de...”
Spynews
Simona Halep e cea mai fericită. I-a dat trandafirul roșu. Surpriză imensă
Capital.ro
Oana Pellea, scoasă din sărite de gestul făcut de Alina Ceușan: „Dizgrațios, nesimțită postare”
Avantaje
INTERZIS TOTAL de SF. DUMITRU! E MARE PĂCAT AZI, 26 Octombrie
Mediaflux
El este Lehel, bărbatul suspectat că a ucis-o pe românca de 48 de ani și a zidit-o într-un bar din Germania. Vecina Luminiței, declarații halucinante | FOTO
Spynews.ro
Jupiter Retrograd până în februarie 2025. Care sunt zodiie afectate și ce lecții au de învățat în perioada următoare
Realitatea.net
Îl mai știi pe Remus din „Secretul Mariei”? Ce mai face acum actorul Toma Dănilă si ce legătură există între el și Liviu Vârciu
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro