Vești proaste pentru românii care au contract cu E.ON Energie România, cel mai mare furnizor de gaze naturale. La fel ca Engie, E.ON a anunțat că scumpesc gazele începând cu 1 iulie.
Clienții E.ON care nu au ales un alt contract sau furnizor au trecut anul trecut în iulie pe un contract automat anunțat de furnizor, care urmează să expire pe 1 iulie 2021.
E.ON Energie România a anunțat prețuri mărite de la 1 iulie 2021 în oferta celor care nu s-au decis să treacă la alt furnizor de gaze, la momentul liberalizării pieței gazelor naturale.
„În situaţia în care clientul casnic va fi inactiv şi nu va încheia, până la data liberalizării, respectiv 1 iulie 2020, un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial, furnizorul actual îi va asigura furnizarea gazelor naturale în mod automat şi după această dată, începând cu data de 1 iulie 2020 şi până la data încheierii unui contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial, dar nu mai târziu de data de 30 iunie 2021, în baza contractului reglementat de furnizare a gazelor naturale în vigoare, pe care clientul îl are deja încheiat cu furnizorul actual, dar la preţul din oferta comunicată clientului, pe parcursul lunilor mai și iunie, de către furnizorul actual”, se arăta în Ghidul ANRE privind liberalizarea pieței de gaze naturale.
În acest sens, dacă până pe 30 iunie 2021 nu închei un contract de furnizare gaze naturale în regim concurențial, furnizarea gazelor se realizează la prețul din oferta E.ON, transmit reprezentații companiei.
Ei au început deja să informeze clienții cu privire la noile oferte, iar pentru cei care aleg să rămână cu contractul E.ON, scumpirea se va face în două etape: de la 1 iulie 2021 și de la 1 ianuarie 2022.
Factura va crește cu 13% din iulie 2021, urmând ca după 1 ianuarie 2022 să se ajungă la o scumpire totală de 19,1%.
„În lipsa unui răspuns din partea ta până la 1 iulie 2021, vom considera oferta aceasta acceptată tacit și contractul încheiat”, se arată în informarea E.ON.
De exemplu, dacă un client E.ON plătea până acum 123,9/MWh fără tva, prețul din oferta de la 1 iunie va fi de 155,24 lei /Mwh, cu 25% mai mare.
„Chiar dacă Engie sau E.On anunţă clienţii care nu au trecut în piaţa concurenţială ce preţuri se vor aplica pentru ei dacă în continuare nu semnează un nou contract concurenţial până la 1 iulie (iar aceste preţuri sunt mai mari decât cele actuale) în continuare sunt foarte, foarte multe oferte la preţuri mult mai mici decât aceste preţuri anunţate că se vor aplica de la 1 iulie. Am verificat eu personal comparatorul de preţuri care este pe site-ul ANRE.
Dacă Engie anunţă preţuri de 150-155 de lei, sau orice preţ, în comparator găsiţi şi acum preţuri în jur de 120 de lei, ceea ce este semnificativ mai mic”, a spus vicepreședintele ANRE.