Facturile mari la curent electric și gaze naturale, care au explodat în ultimul an, vor aduce scumpiri pe bandă rulantă, în perioada următoare. Veștile nu sunt deloc bune, în contextul crizei generate de pandemia de coronavirus. Tot mai mulți români rămân fără un loc de muncă și nu vor mai avea cu ce să-și plătească utilitățile. Și mâncarea se va scumpi, anunță specialiștii.
Costurile la energie electrică și gaze naturale au crescut enorm, ceea ce înseamnă că urmează un val de scumpiri în România, inclusiv la alimente. O creştere cu 20% a facturilor la curent ar însemna aproape 100 de lei în plus pe lună, la care s-ar adăuga încă 100 – 150 lei doar din scumpirea alimentelor!
Din datele publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS) reiese faptul că gazele s-au scumpit luna trecută cu 20,49% faţă de decembrie 2020 şi cu 20,55% faţă de august 2020. În ceea ce privește energia electrică, aceasta s-a scumpit în luna august 2021 cu 23,15% faţă de luna decembrie a anului trecut şi cu 24,65% faţă de luna august 2020.
Experții în energie sunt de părere că preţurile energiei nu vor stagna la acest nivel, ci își vor continua creşterea accelerată. Iar acest lucru va avea un impact asupra preţurilor alimentelor.
„În următoarea lună nu cred că vor mai fi suportate de către procesatori, dar nu vorbim de creşteri de 25% astea sunt imposibile, dar creşteri cu o singură cifră s-ar putea să aibă loc, existând şi o criză de materie primă la unele produse, cum e carnea de porc… Aşa, că e imposibil de spus, stabilitate pe piaţa preţurilor nu mai există de două – trei săptămâni”, a declarat Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, pentru Adevărul.
Gazele și energia scumpesc tot în România! Cei mai afectați sunt românii cu venituri mici, care au salariu minim pe economie, dar şi pensionarii care trăiesc de la o lună la asta cu o pensie minimă.
„Costurile cu energia, gazele, intră în toate celelalte produse pe care le consumă românii. Vom vedea scumpiri care vor veni în efect de cascadă. Impactul e mult mai mare la românii cu venituri mici, decât la cei cu venituri mari. Românii care resimt aceste creşteri de preţuri sunt cei care au salariu minim pe economie, dar şi pensionarii care trăiesc de la o lună la asta cu o pensie minimă”, a precizat economistul Dragoş Cabat, sugerând că preţurile vor atinge nivelul maxim chiar în perioada Sărbătorilor de iarnă.
Creşterea preţului la energie electrică și gaze naturale vor provoca scumpiri ale alimentelor în medie cu 10-12%. Unele produse, cum sunt preparatele din carne de porc, lactatele şi pâinea, vor înregistra creşteri mai mari de preţuri comparativ cu media, a dezvăluit, recent, Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară Sindalimenta.
„La carnea de porc şi la preparate de porc cred că vom avea o creştere de 20-25%. În ceea ce priveşte procesatorii, ei au încercat să ţină preţul în loc, nu au avut câştiguri mari”, a zis Frumosu.