Ministrul Energiei, Virgil Popescu, adevărul despre creșterea exagerată a preţurilor la gaze şi energie: „Îmi doresc să afle toți românii”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, adevărul despre creșterea exagerată a preţurilor la gaze şi energie: „Îmi doresc să afle toți românii”
Virgil Popescu, despre scumpirea facturilor la gaze și electricitate

Ministrul Energiei susține că cetățenii trebuie să știe motivul scumpirii energiei și gazelor, astfel că costurile facturilor lunare vor fi mult mai ridicate față de anii anteriori. Pentru a exista cât mai multă transparență în acest sens, Virgil Popescu a înființat o comisie parlamentară care va ancheta toate aceste creșteri, iar ulterior va transmite populației rezultatele analizei.

Cauzele care duc la creșterea prețurilor la gaze și electricitate

Ministrul Energiei dă asigurări cu privire la investigarea amănunțită a motivelor care au dus la scumpiri mult prea mari ale energiei și ale gazelor. Milioane de români plătesc cu peste 20% mai mult atât gazele, cât și energia electrică, iar mulți dintre aceștia nu mai fac față cheltuielilor lunare.

Din acest motiv, Virgil Popescu a anunțat pe pagina sa de Facebook înființarea unei comisii care să analizeze motivele reale ale acestei creșteri.

Acesta susține că unul dintre motivele reale ale acestor scumpiri se datorează nepunerii în funcțiune încă din 2015 a niciunei unități noi de producție a energiei electrice. În plus, acesta a dat asigurări cu privire la protejarea cetățenilor împotriva acestor scumpiri nejustificate.

„Am votat pentru înființarea comisiei parlamentare care anchetează creşterea preţului la energie şi gaze, deoarece îmi doresc să afle toți românii cauzele pentru care prețurile au crescut.

Iată unul dintre motive: nu s-a mai pus în funcțiune nici o unitate nouă de producție a energiei electrice din anul 2015, de la construirea capacităților de energie regenerabilă. Mă uit în urmă și văd ce miniștri au fost… și voi veni la audieri ca să explic ce s-a întâmplat și ce se întâmplă, acum, în sistemul energetic național.

Voi arăta, de asemenea, măsurile pe care le luăm pentru protejarea consumatorilor casnici. La minister lucrăm, în momentul de față, la o Ordonanță pentru protecția a milioane de români împotriva creșterii prețului la energie electrică și gaze naturale. Ordonanța vine în completarea legii consumatorului vulnerabil din energie”, a explicat Virgil Popescu pe Facebook.

Florin Cîțu, despre creșterile prețurilor la energie și gaze

În urmă cu doar câteva zile, Virgil Popescu suținea că prețurile facturilor nu au crescut atât de mult, având în vedere faptul că în timpul verii a existat un consum energetic mic, cu excepția stresului energetic datorat caniculei. Acesta a preconizat, de asemenea, un consum moderat de gaze în lunile de toamnă.

”Am văzut creșteri de preț, dar nu am văzut creșteri de preț foarte mari. Dacă vorbim de gaze naturale, în august și septembrie e consum foarte mic, dacă vorbim de energie electrică a fost o perioadă de consum și un stres energetic datorită caniculei și asta a trecut.

Ca să aveți o imagine, vorbim de 4,5 milioane de gospodării cu consum mediu de 50 de kilowați”, a sexplicat Virgil Popescu în timpul unor discuțiil cu alte instituții de stat despre creșterea facturilor la energie.

În același timp,  Florin Cîțu a vorbit de scumpirile confirmate de Institutul Național de Statistică, care au arătat o creștere de 25% la energia electrică și de  20% la gaze, față de luna iulie a anului trecut, ducând la majorarea inflației până la pragul de 5%.

„Un paradox – suntem în România, unde producţia energetică este în majoritate făcută de companii de stat. Companii de stat, oameni numiţi în funcţii politic şi totuşi oamenii trebuie să înţeleagă că preţul la factură făcut de companiile de stat a crescut. Trebuie să explicăm oamenilor de ce au crescut preţurile”, a transmis premierul.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI