Gabriela Firea, vești despre Cardul pentru familiile numeroase. Singurii români care vor beneficia de el

Gabriela Firea, vești despre Cardul pentru familiile numeroase. Singurii români care vor beneficia de el
Cardul pentru familiile numeroase, propunerea ASFANU

Gabriela Firea, vești despre Cardul pentru familiile numeroase. În România există, din păcate, extrem de multe familii numeroase, cu doi, trei, sau mai mulți copii. De-a lungul anilor s-au implementat anumite măsuri sociale pentru aceste familii, dar prea puține. Recent, Gabriela Firea a anunțat că va susține propunerea făcută de ONG-uri, propunere privind cardul pentru familii numeroase. Anunțul a venit după întâlnirile avute cu reprezentanţii Asociaţiei Familiilor Numeroase (ASFANU).

Cardul pentru familiile numeroase, propunerea ASFANU

Această clasă socială, de-a lungul anilor, a cam fost lăsată de-o parte, iar măsurile sociale existente sunt extrem de puține și incoerent aplicate. De câțiva ani încoace, spun cei dela ASFANU, numărul familiilor numeroase a mai scăzut, la cel puțin 19.646.991, în scădere cu 14.125 de persoane. Cu toate astea, măsurile luate pentru acest palier au fost inconsistente și incoerente.

ONG-ul „Asociaţia Familiilor Numeroase” are mai multe proiecte privind ajutoarea acestor familii. Printre acestea și proiectul intitulat „Familie 3+”, proiect prin care „companiile private pot oferi un sprijin familiilor numeroase prin diferite discounturi și oferte speciale.”

În afară de acest proiect, ASFANU a avut discuții intense cu Ministerul condus de Gabriela Firea. Discuțiile au fost referitor la implementarea unui sistem social de ajutor, cardul pentru familii numeroase. La finalul întâlnirii cu ASFANU, Gabriela Firea scria pe Facebook.

„Familiile numeroase, cu 3 sau mai mulţi copii, care muncesc şi îşi duc copiii la şcoală trebuie să simtă mai mult susţinerea statului. Ei sunt adevăraţii eroi ai acestor zile în care dificultăţile economice afectează din ce în ce mai multe familii.

Motiv pentru care multe amână conceperea unui copil sau se limitează la unul, desi şi-ar dori mai mulţi. M-am bucurat să mă întâlnesc cu reprezentanţii Asociaţiei Familiilor Numeroase (ASFANU) care promovează, susţine şi reprezintă interesele familiilor cu 3 sau mai mulţi copii.”

Singurii români care vor beneficia de card

Gabriela Firea a adus în discuție faptul că genul acesta de ajutor există deja și în alte state europene. De exemplu, începând cu 9 iunie, Cardul Familiei Mari va fi disponibil în aplicația mObywatel, în Polonia. În esență, Cardul pentru familii numeroase este un sistem de reduceri pentru familiile numeroase în care părinții au cel puțin trei copii sau au întreținut cel puțin trei copii în total.

„Există multe mame care sunt nevoite să renunţe la serviciu atunci când apar mai mulţi copii. Nu-şi permit costurile unei educaţii timpurii. Copiii talentaţi în diferite domenii care nu-şi pot urma pasiunile din cauza costurilor ridicate în cazul familiilor numeroase.

Provin dintr-o familie cu 4 copii şi ştiu cât de veselă este viaţa cu mai mulţi fraţi dar şi câte nevoi şi probleme apar, inevitabil. Părinţii sunt primii care se străduiesc ca viaţa copiilor lor să fie cât mai bună, dar şi autorităţile trebuie să se implice”, a mai scris Gabriela Firea.

Părinții primesc cardul indiferent dacă copiii lor mai sunt sau nu în întreținerea lor. Chiar dacă toți copiii sunt deja adulți și locuiesc pe cont propriu, părinții pot primi cardul. Dreptul la card este acordat, de asemenea, părinților adoptivi și persoanelor care administrează casele de copii de tip familial, aceștia primesc cardul de familie numeroasă în aceleași condiții ca și părinții. Dreptul la cardul pentru familii numeroase este acordat și soțului/soției părintelui.