Ajutor de la stat pentru femeile trecute de 40 de ani. Gabriela Firea tocmai a făcut anunțul

Ajutor de la stat pentru femeile trecute de 40 de ani. Gabriela Firea tocmai a făcut anunțul
Ministrul Gabriela Firea: „Să luptăm mai hotărât pentru ca româncele să aibă tot ce merită de la viaţă”

Întrată în cabinetul condus de Nicolae Ciucă, într-un minister creat expre, Gabriela Firea anunță noi proiecte pentru femei. În cazul de față, conform celor scrise de Firea, proiectele au legătură cu femeile trecute de 40 de ani. Anunțul a fost făcut de ministrul Familie într-un text publicat recent pe contul său de Facebook.

Jocurile politice și crearea unui minister nejustificat

Jocurile politice de dinaintea creării actualei coaliții de guvernare au generat adevărate polemice și tensiuni. După scoaterea de la guvernare a liberalilor, conduși de Florin Cîțu, PSD, UDMR și, bineînțeles PNL, au decis să-și dea mâna și să conducă frâiele României.

Negocierile privind portofoliile de miniștrii din noul cabinet condus de generalul în rezervă Nicolae Ciucă au fost dure. PSD, care nu a renunțat deloc la condițiile sale, s-a ales cu 9 ministere, de altfel cele mai importante. Printre acestea Ministerul de Finanțe, Ministerul Apărării, Ministerul Sănătății, dar și un nou minister creat. Anume Ministerul Tineretului, Familie şi Egalităţii de Şanse.

Acest nou minister este un portofoliu nou creat pentru nimeni alta, decât Gabriela Firea, condiția fiind impusă încă din startul negocierilor. Este membră activă în aparatul de conducere al noului PSD, alături de Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu. Fostul edil al capitalei a încălecat în scaunul ministerial nou creat, dar până recent nu prea s-a văzut nimic din ce ar fi trebuit să facă.

Ministrul Gabriela Firea: „Să luptăm mai hotărât pentru ca româncele să aibă tot ce merită de la viaţă”

Cu un titlu pompos, dar cu prea puține rezultate, Gabriela Firea scrie recent pe contul său de Facebook despre întâlnirile avute la nivel înalt cu oficiali ai corpurilor diplomatice aflate în România. (vezi galeria)

La o primă citire a textului, totul pare o propagandă desuetă. Ne aduce aminte de cea făcută înainte de 1989, chiar pe tema femeilor din România, și incluziunea lor în sistemul socialist  al acelor vremuri.

Dar, Gabriela Firea nu se rezumă doar la propagandă. Ministrul spune că, în curând, se vor elabora proiecte de ajutor, mai ales pentru femeile trecute de 40 de ani.

În același timp, Gabriela Firea declară că „trebuie să modificăm mentalități. Să luptăm mai hotărât pentru ca româncele să aibă tot ce merită de la viață, conform pregătirii fiecăreia.”

Deși pare tentantă afirmația, rămâne concretul, care din păcate, de la preluarea mandatului, nu prea s-a văzut. Cu toate astea, Gabriela Firea le transmite un mesaj acestui grup de femei:

„Lucrăm la minister pentru echilibrarea ponderii femeilor în diferite structuri. Prin stabilirea unor cote de gen, pentru mai multe femei în consiliile de administrație ale companiilor de stat.

Pentru combaterea și prevenirea hărțuirii sexuale la locul de muncă. De asemenea, pregătim un pachet de beneficii fiscale pentru femeile cu mulți copii sau trecute de 40 de ani.”, scrie Gabriela Firea pe contul de Facebook.

Când și cum, asta este o altă întrebare la care ministrul Gabriela Firea ar trebui să dea un răspuns. Dar, poate, cine știe, într-un viitor apropiat, promisiunile politice vor deveni acel concret de care societatea românească are mare nevoie.