Gabriela Firea a candidat la alegerile locale pentru funcția de primar al Capitalei, dar a fost învinsă de Nicușor Dan. La mai puțin de două săptâmâni de la acel moment, aceasta și-a anunțat demisia din Senat.
Candidat din partea PSD la alegerile locale și europarlamentare, Gabriela Firea și-a anunțat, în plen, demisia din Senatul României, începând cu data de 1 iulie.Deși a pierdut în fața lui Nicușor Dan în cursa pentru Primăria Capitalei, aceasta a obținut un mandat de europarlamentar după ce a candidat pe lista comună PSD-PNL, la scrutinul din 9 iunie.
În același timp, senatorii au dat un vot în unanimitate pentru vacantarea mandatului de senator.
„Demisionez din Senatul României începând cu data de 1 iulie, ca urmare a alegerii mele în Parlamentul European (…).
Vreau să vă mulţumesc foarte mult pentru colaborarea atât în plen, cât şi în comisiile de specialitate, să vă asigur în continuare de tot respectul meu şi toată buna colaborare, şi sunt convinsă că ne vom revedea, chiar dacă în alte structuri organizatorice”, a transmis Gabriela Firea.
Gabriela Firea declarase săptămâna trecută că va merge ca europarlamentar, la Bruxelles, după rezultatul alegerilor din 9 iunie. Alianța PSD-PNL a câștigat 48.56% dintre mandatele de parlamentari europeni. Mai exact, a obținut 19 de mandate la alegerile europarlamentare 2024.
Europarlamentarii beneficiază de venituri generoase. Începând cu anul 2023, salariul lunar brut al unui europarlamentar este de aproximativ 9.808,67 euro. După deducerea impozitului UE și a contribuțiilor pentru asigurările sociale, salariul net este de aproximativ 7.665,31 euro.
Pe lângă această sumă, europarlamentarii primesc şi o indemnizație pentru cheltuieli generale, care acoperă costurile de administrare a biroului unui deputat, precum chirie, utilități și echipamente. Valoarea acestei indemnizații este de aproximativ 4.778 euro pe lună.
Europarlamentarii mai primesc și o indemnizație de aproximativ 338 euro pe zi pentru a acoperi cheltuielile de cazare și masă în timpul sesiunilor, reuniunilor comisiilor și altor activități oficiale care au loc la Bruxelles sau Strasbourg. În plus, le sunt decontate biletele de avion, tren sau mașină, pentru activitățile oficiale.
Ei beneficiază şi de pensie după încheierea mandatului, fiind plătită de la vârsta de 63 de ani și este calculată la 3,5% din salariul pentru fiecare an complet de mandat, până la un maxim de 70% din salariul de bază.