Gabriela Firea, detalii despre Observatorul Național al Copilului. Ce presupune proiectul

Gabriela Firea, detalii despre Observatorul Național al Copilului. Ce presupune proiectul
Gabriela Firea, detalii despre Observatorul Național al Copilului.

Gabriela Firea a dat detalii despre Observatorul Național al Copilului, un nou proiect de care se va ocupa fostul edil al Capitalei. Proiectul este dedicat copiilor din România, aflați în situații de risc și în familii vulnerabile, atât de la sate, cât și de la orașe. Gabriela Firea a spus ce presupune proiectul pe contul său de Facebook.

Gabriela Firea, detalii despre Observatorul Național al Copilului

Gabriela Firea a anunțat public proiectul „Observatorul Naţional al Copilului”, detaliat pe pagina de Facebook a fostului primar General al Capitalei.

”Înfiinţăm Observatorul Naţional al Copilului! Trebuie să ştim în mod real câţi copii sunt în situaţii de risc şi câte familii sunt vulnerabile în România. Lucrăm intens la Legea separării copilului de familie prin care înfiinţăm această bază de date unică.

Va fi pentru prima dată când va exista o centralizare la nivel naţional privind copiii aflaţi în situaţii de risc şi familiile vulnerabile. Aşa vom putea şti, de la sate până la marile oraşe, care este situaţia acestor copii.

Această baza de date va fi completată în timp real de lucrătorii sociali, cu ajutorul tabletelor din Sistemul Informatic Naţional pentru Adopţie – SINA. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie are la dispoziţie aproape 9 milioane de euro fonduri nerambursabile pentru realizarea acestui sistem, în premieră naţională, ce permite urmărirea copiilor aflaţi în situaţii de risc.

Observatorul Naţional al Copilului va fi operaţional la începutul anului viitor!

Ca să putem reduce numărul cazurilor de separare a copiilor de familie, trebuie să fim pregătiţi pentru orice situaţie poate apărea şi să mergem cu măsurile ţintit către aceste familii. De cealaltă parte, avem grijă şi de copiii ajunşi deja în grija statului, circa 46.000 sunt în acest moment. Planul este renunţarea la centrele de plasament.

Vom merge mai departe cu proiectul de modificare a Legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, întoarsă pentru reexaminare în Parlament. Dintre multele modificări în interesul copiilor, s-a speculat politic doar faptul că această legea ar fi impus deja celebrele ore de educaţie sexuală în şcoli.

Pentru a evita orice altă interpretare, specialiştii din Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţii au reformulat articolul. Este vorba de introducerea în şcoli a programelor de educaţie pentru sănătate care sunt activităţi extraşcolare asigurate de specialişti în sănătate, iar participarea copiilor este condiţionată de acordul părinţilor.”, a spus Gabriela Firea în anunţul postat.

Gabriela Firea este ministrul Familiei, iar sistemul care va centraliza datele privind copiii aflați în situații de risc și familiile vulnerabile din România costă circa nouă milioane de euro. Proiectul va fi operațional anul viitor.

Urmăriți Playtech.ro și pe