Anunț important al Gabrielei Firea despre vârsta de pensionare a românilor. Ministrul Familiei a declarat că PSD a reușit să-și convingă colegii de coaliție să renunțe la obligativitatea muncii până la 70 de ani, iar în locul acestei măsuri să se adoptea prevederea conform căreia doar persoanele care își exprimă deliberat dorința de a munci până la acea vârstă să o poată face.
Senatorul a afirmat că PSD, împreună cu ceilalți colegi de coaliție vor merge, la Bruxelles cu speranța că vor putea modifica PNRR, astfel încât pensiile să obțină un procent mai mare din PIB.
Partidul Social Democrat a reuşit să impună în cadrul coaliţiei demararea negocierilor la Bruxelles pentru procentul din PIB de 9,4% pentru pensii.
Cu toate problemele și refuzurile, cu toate acuzaţiile că nu susţinem reforma şi că venim cu măsuri populiste, deși nu mi se pare un populism să aibă o viaţă decentă, echipa noastră de negociere a reuşit să-i convingă pe colegii de coaliţie să renunţe la acea idee, eu o numesc chiar năstruşnică, devastatoare pentru seniorii noştri, cu obligativitatea muncii până la 70 de ani.
Adică ce să facă, să muncească şi să nu se mai bucure de vârsta a treia? Cine poate şi doreşte să continue, deci la cerere, să existe această posibilitate, dar nu obligativitate”, a declarat, joi seara, Gabriela Firea, potrivit Antena 3.
Săptămâna trecută, Gabriela Firea a transmis un mesaj dur pe rețelele de socializare în privința vârstei de pesionare. Demnitarul a precizat atunci că PSD nu acceptă „sub nicio formă” majorarea vârstei de pensionare la 70 de ani pentru că acest lucru ar însemna „confiscarea pensiei celor care își doresc să mai muncească după împlinirea vârstei de pensionare”
Premierul Nicolae Ciucă a spus recent că este dispus să meragă împreună cu ministrul Muncii, Marius Budăi, la Bruxelles pentru a negocia o schimbare a programului, astfel încât să poată fi modificate atât Legea Salarizării, cât și cea a Pensiilor.
Personal, i-am zis domnului ministru (Marius Budăi n.r.) că merg cu dumnealui la Bruxelles şi susţinem, negociem tot ce este de negociat, în condiţiile în care va trebui să avem modificări la Legea Salarizării, la Legea Pensiilor şi trebuie să punem pe masă, concret, ceea ce vrem cu adevărat să facem.
Sunt foarte optimist, dar şi realist, şi nu vreau să vând iluzii nimănui, motiv pentru care, în funcţie de bugetul pe care îl vom avea la dispoziţie, în funcţie de colectări, şi aici trebuie să subliniez o decizie cât se poate de asumată şi de clară, discuţii pe care le-am avut cu ministrul Finanţelor,
cu şefii ANAF, cu toţi cei care au responsabilitate în colectarea banilor la buget, sperăm ca prin măsurile pe care le-am luat, vizavi de introducerea facturii electronice, program care va demara la 1 aprilie, este o chestiune pe care n-aş vrea să fie interpretată că la 1 aprilie încep toate”, a declarat premierul, conform sursei citate.
Prim-ministrul a mai precizat că în ultimele discuții purtate cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a încercat să o convingă să accepte un răgaz de doi ani pentru implementarea noilor măsuri din PNRR, după care să se tragă linie și să constate dacă acestea și-au îndeplinit sau nu scopul.