Românii pot primi până la 4.500 de euro de la stat. Vestea cea mare a fost dată de ministrul Familiei, Gabriela Firea, într-un mesaj postat pe rețelele sociale. Cine ar putea beneficia de acești bani și care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească românii pentru a intra în posesia lor, afli în paragrafele următoare ale acestui material.
Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunțat, într-o postare pe contul ei de socializare, că o anumită categorie de români va putea beneficia de ajutoare bănești de până la 4.500 de euro, prin proiectul pe care l-a inițiat în București, atunci când era primarul general al Capitalei, și care va fi extins la nivel național.
Statul ar urma să deconteze suma menționată pentru tratamentele necesare înainte și după FIV. În acest sens, fostul edil a avut o discuție cu ministrul Sănătăţii, dr. Alexandru Rafila.
Programul inițiat de Ministerul Familiei se adresează femeilor cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 de ani, cuplurile care aplică putând fi atât căsătorite, cât și necăsătorite. Important de precizat că se pot înscrie în program, în vederea decontării FIV, și femei singure. Suma maximă decontată va fi de 4.500 de euro, după cum spuneam.
„M-am întâlnit iar cu dl prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, pentru a urgenta împreună proiectele comune în domeniul sănătăţii şi pentru creşterea natalităţii, pe care Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse le realizează împreună cu Ministerul Sănătăţii.
Sprijinirea persoanelor care îşi doresc să aibă un copil, dar nu pot din motive medicale este un pas important. Mă bucur să văd că un proiect de succes pe care l-am avut în mandatul de primar general a stârnit interesul celor care nu l-au susţinut deloc la început. Proiectul aplicat în Bucureşti îl extindem acum la nivel naţional“, a scris Gabriela Firea pe Facebook.
Atât în ziua de recoltare, cât şi pentru embrio-transfer, pacientele si partenerii lor vor beneficia de zile libere, potrivit anunțului făcut de ministru.
Mai mult, „se legalizează şi la noi transplantul de material genetic, de la donatori, pentru cuplurile care nu mai au rezervă“ şi „se decontează câte proceduri sunt recomandate de către medicii specialisti“.
Firea mai afirmă că proiectul Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse, în colaborare cu Ministerul Sănătăţii va acoperi toate nevoile cuplurilor care trec printr-o procedură de fertilizare in vitro, astfel încât românii „să nu mai fie nevoiţi să plătească bani grei în alte ţări europene“.
„Proiectul naţional privind decontarea procedurilor de fertilizare in vitro porneşte de la subprogramul Ministerului Sănătăţii şi de la programul aplicat în Bucureşti în ultimii 4 ani. Vor fi îmbunătăţiri, ca urmare a experienţei pe care o avem deja. Suntem încrezători că succesul pe care l-a avut proiectul FIV în Bucureşti se va multiplica în curând în toată ţara“, mai arată ministrul Familiei.